7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Синтетичен знак в хороскопа

Изпратил: Румяна Кожухарова

За да открием синтетичния знак е необходимо да направим анализ на наталната карта чрез просто преброяване на стихиите, елементите и качествата на знаците в които намираме планети. Необходимо е да знаем много добре кой зодиакален знак към коя стихия или елемент принадлежи и към какво качество. Работим с 10 планети – Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. По тяхното разположение в знаците правим извод, кой е синтетичния знак на хороскопа.

СТИХИИТЕ се делят на: Вода, Огън, Въздух и Земя.
КЪМ ВОДАТА спадат знаците на: Рак, Скорпион, Риби.
СТИХИЯТА или ЕЛЕМЕНТА ВОДА дава на хората интуиция, чувствителност, психичност, дълбоки емоции, меланхолия. Този елемент е свързан с астралното тяло на човека, наговите чувства и емоции. Символизира вътрешния живот, инстинктите, дълбоките и понякога мъчителни преживявания, душата, въображението.

ПОЗИТИВНИТЕ качества на Водата са способноста да се изразява съчувствие, симпатия и любов към ближния, състрадание, впечатлителност, романтичност, поставя се в услуга на другите, мистичност и религиозност.
ОТРИЦАТЕЛНИТЕ качества на Водата са – липса на енергия, енергиен вампиризъм, склонност към илюзии и заблуди, ирационални страхове, суеверие, апатия, лесна внушаемост, склонност към алкохол и други зависимости, лесно развиване на емоционална зависимост от по-силен партньор, нелогичност, неделовитост, лесно се обиждат, влияят се от настроения и могат да зациклят в различни емоционални състояния.
ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ са към психически заболявания, депресии, мании, лоша обмяна, проблеми с жлезите и течностите в организма. Неустойчиви са на стрес.
Скорпионът е най-силен от водните знаци, но когато изпада в криза, тя е много дълбока.
КЛЮЧОВА ДУМА – чувства.
ТЕМПЕРАМЕНТ –меланхолик.
ВОДАТА е - студена и влажна.

КЪМ ОГЪНЯ спадат знаците на: Овен, Лъв, Стрелец.
СТИХИЯТА или ЕЛЕМЕНТА ОГЪН дава на хората личната свобода за изява, директното и настъпателно действие. Дава им бодрост, сила на духа, желание за власт и управление. Това са типът организатори и водачи. Топлина, енергия, вдъхновение, поглед към бъдещето. Свързва се с енергийното тяло на човека, духа, виталноста на организма, кръвоносната система и работата на сърцето.
ПОЗИТИВНИ КАЧЕСТВА – стимулира творческото въображение, дава самоувереност, смелост, жизненост и добро здраве.
ОТРИЦАТЕЛНИ КАЧЕСТВА – властен, шумен, налагащ се, безмилостен, ревнив, действа от позицията на силата, нетърпение, страст, неконтролиращ се, избухлив и агресивен, страстен. Предразположен към фебрилни състояния, кръвоизливи, инсулти, инфаркти, възпаления, травми, поведенчески проблеми.
КЛЮЧОВА ДУМА – ентусиазъм.
ТЕМПЕРАМЕНТ – холерик.
ОГЪНЯТ е – горещ и сух.
КЪМ ВЪЗДУХА спадат знаците на: Везни, Водолей, Близнаци. СТИХИЯТА или ЕЛЕМЕНТА ВЪЗДУХ се разпростира навсякъде и се свързва с менталното тяло на човека. Символизира праната, дишането, въздуха, кислородния обмен, работата на белите дробове и състоянието на нервната система. Свързва се с бързината на мисълта, общуването и интелекта. Физиологичното действие на стихията въздух се свързва с дихателната и нервна система. Дава общителност, интерес към науките, добре развити социални умения, желание за пътуване и нови контакти.
ПОЗИТИВНИ КАЧЕСТВА - будни, ителигентни, бързо учат и усвояват нова информация, дарба за абстрактно мислене, добри посредници и консултанти, умеят да се харесват на околните, артистични, одухотворени, забавни.
ОТРИЦАТЕЛНИ КАЧЕСТВА - нервни, повърхностни, подражателни, непоследователни и вятърничави. На тях трудно може да се разчита, подвижен и неустойчив характер. Лесна уморяемост, умствено изтощение, болести на нервната система, лудост, дихателни нарушения, астма, наранявания на крайниците.
КЛЮЧОВА ДУМА – комуникация.
ТЕМПЕРАМЕНТ – сангвиник.
ВЪЗУХЪТ може да е влажен и сух.
КЪМ ЗЕМЯТА спадат знаците на: Козирог, Телец, Дева.
СТИХИЯТА или ЕЛЕМЕНТА ЗЕМЯ се свързва с физическото тяло. Земята е твърдата материя, устойчивите форми, материалните стойности. Физиологично управлява костната система, зъбите и всички костни, твърди образувания в организма. Свързва се с обмяната на веществата, калцирането на костите, шлаките и токсините в организма.
КЛЮЧОВА ДУМА – практичност и устойчивост.
ТЕМПЕРАМЕНТ – флегматик.
ЗЕМЯТА е студена и суха.
ПОЗИТИВНИ КАЧЕСТВА – добре развито чувство за отговорност и дълг. Точност, изпълнителност, добра организация на време и ресурси, трудолюбие, свършват работата си докрай. Пригодни са за рутинна и еднообразна работа, склонност към земеделие и тежък физически труд, любов към земята и природата.

ОТРИЦАТЕЛНИ КАЧЕСТВА – примитивни, силно материални, любов към парите, скъперници, егоисти, грубо практични, липса на любов и симпатия, студени. Трупат и се запасяват с ненужни вещи и продукти. Предразположени са към костно ставни заболямания, лоша обмяна и телесна пълнота. Еснафски начин на живот. Устойчиви са на стрес
ПО КАЧЕСТВА знаците се делят на: КАРДИНАЛНИ, ФИКСИРАНИ и ПОДВИЖНИ
Към КАРДИНАЛНИТЕ знаци спадат: Овен, Рак, Везни, Козирог.
Кардиналните знаци бележат началото на годишните времена. Кардиналноста символизира зараждането, началото на новия сезон, движението на енергията в определена посока. Психически се свързва с импулс за водачество, инициатива, амбиция, движеща сила, самостоятелност.
ОВЕН – кардинален знак – огън. Знак с най-силно изявена енергия и инициатива. Този знак се свързва с началото на пролетта, бързото затопляне в природата, рязката смяна на климата, силните ветрове. Този знак изявява по най-силен начин жизнената енергия, активноста и началото на всяко действие.
РАК – кардинален знак – вода. Началото на лятото. Символизира активноста в сферата на човешките чувства и привързаности, майчинския и бащин инстикт, любовта към майката и близките, всеотдайната грижа към поколението, връзката с рода и корените. Ракът е стожерът, опората на фамилията. Призван е да закриля и помага на по-слабите и беззащитните.
ВЕЗНИ – кардинален знак – въздух. Началото на есента. Проявява активност и лична инициатива в сферата на човешките контакти и социални взаимоотношения. Хармонизира и балансира противоречията.
КОЗИРОГ – кардинален знак – земя. Началото на зимата. Съчетава амбицията на кардиналното качество с устойчивоста и упоритоста на земята. Целенасочено планира своята активност за материален успех в сферата на социалното управление. Детерминиан, организиран, стремящ се към кариера и признание.
Към ФИКСИРАНИТЕ знаци спадат: Телец, Лъв, Скорпион, Водолей.
Фиксираните знаци символизират средата на всеки един сезон. Енергията, която е концентрирана, събрана вътре и около един център. Сила фиксирана в себе си. Фиксираните знаци работят върху първоначалния импулс посаден от кардиналните знаци. Те запазват, съхраняват и поддържат устойчивост на енергиите в системата. Психологически дават постоянство, упоритост, сигурност, надеждност и търпеливост. Това качество лишава от гъвкавост и пластичност, прави хората твърдоглави, инертни и отказващи промяна. Характерно за фиксираните знаци е трудната промяна. Необходимо е натрупаната енергия да достигне до критична точка и тогава промяната става като взрив и е необратима.
ТЕЛЕЦ – неподвижна земя. Изразява по най-категоричен начин умението си да борави с материални ценности и притежания и да се създава сигурност чрез тях. Силно изразена консервативност, мудност и инертност.
ЛЪВ – неподвижен огън. Извънредно мощна сила на изява. Дарява с голям творчески потенциал. Концентрира цялата си активност в своя излъчващ авторитет. Преувеличава собствената си значимост.
СКОРПИОН – неподвижна вода. Прониква и се налага чрез интензивна, емоционална сила. Способен да фокусира психическата си енергия в една цел. Силни, постоянни чувства. Желае да владее и манипулира другите чувствено чрез психо-сексуалната си енергия.
ВОДОЛЕЙ – неподвижен въздух. Символизира дълбочината на мисленето, сериозните и продължителни умствени занимания. Научно-изследователската работа, експериментиране в нови области на познанието, новите научни открития. Координира, кооперира и обединява хора и общества, институции. Знак свързан със стабилните и дълготрайни приятелства.

Към ПОДВИЖНИТЕ ЗНАЦИ спадат: Близнаци, Дева, Стрелец, Риби.
Те символизират края на сезона и прехода към новия сезон. Тези знаци осъществяват връзката между кардиналните и неподвижните знаци. Те осъществяват преход от едно състояние към друго. Енергията се движи спираловидно и се разпростира във всички посоки. Дава желание за промени, пътувания, многостранни интереси, лесна адаптация, гъвкавост и подвижност, обмен на идеи, любознателност, различни интереси, духовна активност, подвижен начин на живот, честа смяна на местоживеенето.
БЛИЗНАЦИ – подвижен въздух. Представляват по най-определен начин принципа на интелигентноста, движението, информацията, постоянната смяна на идеи, съобщенията и транспорта.
ДЕВА – подвижна земя. Прилага своите идеи и умствени способности в конкретна и практична работа. Развива различни умения, сръчност, занаяти. Този знак дава перфекционизъм, анализи, различаване, прилежност и трудолюбие.
СТРЕЛЕЦ – подвижен огън. Символизира подвижноста на духа, разширението на духовния хоризонт. Обладаване на знания, свързани с религия, философия, право. Огънят дава усещане за непрекъснат контакт с висшето “ Аз”, а подвижното качество желание за пътешествия, приключения и авантюри.
РИБИ – подвижна вода. Хаотично движение на емоциите. Неустойчиви чувства, бързо сменящо се емоционално състояние, силна впечатлителност, лесно възприемане и бързо променяща се реакция. Поддават се на външни влияния и им липсва вътрешна устойчивост. Зависят от настроенията и капризите на околните. Колебаещи се и нерешителни, силно интуитивни.

КОГАТО ТЪРСИМ СИНТЕТИЧНИЯ ЗНАК изчисляваме броя на планетите в различните знаци, като ги класираме първо по стихия или елемент – вода, въздух, земя, огън. След това изчисляваме как са разпределени по качества – кардинални, неподвижни и подвижни.
ПРИМЕР: Човек, роден на 24.05.1934 г. Планети, намиращи се в елементи, стихии – огън – 2, въздух – 5, вода – 1, земя – 2. Общо 10 планети – Слънце, Меркурий в Близнаци, Луна и Юпитер във Везни, Сатурн във Водолей, Венера и Уран в Овен, Плутон в Рак, Марс в Телец и Нептун в Дева.
В този случай виждаме, че преобладават планети в стихията или елемента на Въздуха – общо 5 на брой. Планети, намиращи се в знаци с качествата на – кардинални – 5, неподвижни – 2, подвижни 3. Съответно – Венера, Уран, Плутон, Луна, Юпитер са в знаците на Овен и Везни – кардинални знаци. Сатурн във Водолей и Марс в Телец – неподвижни знаци и Слънце, Меркурий в Близнаци и Нептун в Дева – подвижни знаци.
Преобладават кардиналните качества и елемена Въздух. Виждаме, че имаме 5 планети във въздух и 5 планети в кардинални знаци. Кардиналният въздух е знака на Везни. Съответно този човек има СИНТЕТИЧЕН ЗНАК ВЕЗНИ с всички произтичащи от това предимства, защото синтетичният знак е концентрирана енергия. Това е интелигентност, чувство за красота и естетика, желание да свързва хората в съюзи лични или обществени, необходимост от одобрението на околните, добър вкус, възможности за брак.
ЗНАК С НАЙ-МАЛКО ЕНЕРГИЯ, СЛАБО ПОСТАВЕН В КАРТАТА, ИЗТИЧАНЕ НА ЕНЕРГИЯ. Виждаме, че това е само една планета в стихията или елемента на водата – Плутон в Рак и две планети в неподвижни знаци Сатурн във Водолей и Марс в Телец. От тук съдим, че слабо изразена вода като елемент и слабо изразено неподвижно качество дават слаба зона в знака на СКОРПИОН. От тук можем да предположим, че на този човек му липсва психическа сила, концентрирани чувства, способноста да прониква и да фокусира психическата си енергия в една цел. Трудно може да владее и манипулира околните.

СЛУЧВА СЕ ДА ИМА ПО ДВА СИЛНИ, РАВНОПОСТАВЕНИ ЗНАКА, КОИТО СИНТЕЗИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА ХОРОСКОПА. В тези случаи комбинацията може да бъде от:
ЗЕМЯ и ВОДА – женски знаци. Това ще ни даде един пасивен, интровертен тип, достатъчно съзнателен по отношение на семейство, работа. Трудолюбив, отговорен, но може да му липсва позитивно мислене, да бъде затворен, недоверчив, прекалено материален, егоистичен, еснаф.
ОГЪН и ВЪЗДУХ – мъжки знаци. Това може да бъде един активен, общителен човек. Няма да отделя много внимание на дом, семейство. Повече е отворен за външния свят. Може да има много занимания, активен, но му липсва център, което го прави разпилян и идеалист.
ОГЪН и ЗЕМЯ – мъжки и женски знак. Тази комбинация дава трудолюбие и издръжливост. Най-често това са ефикасни хора, здрави, живеят дълго и имат добра наследственост. Могат да се занимават с голям бизнес, производство. Устойчив темперамент, но могат да изглеждат груби и недодялани.
ВОДА и ВЪЗДУХ - женски и мъжки знак. Тази комбинация дава хора с интелектуална нагласа, но и много чувствителни. Може да им липсва борбеност, реализъм и практичност, агресивност и амбиция. Хора с финес, чар и дълбочина, повече интелектуалци, отколкото борци.
ОГЪН и ВОДА – мъжки и женски знак. Това са емоционални, влюбчиви хора с властна емоционалност. Невъздържани и трудно се контролират. Добра комбинация за хора с творческа нагласа, хора на изкуството. Търсачи на силни усещания. Неорганизирани, стихийни, склонни към крайности. Може да са мнителни и обидчиви. Силно обичат и мразят. С тях трудно се живее. Могат да имат и асоциално поведение.