10 Декември 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Значението на дванадесетте астрологични дома

Изпратил: Ади

Често са ме питали как се тълкува хороскопа? Има един много популяренотговор, че Планетите са актьорите, които действат, Знаците, в които се намират, са Ролите, които те изпълняват, а Домовете на хороскопа са Сцената, където се играе спектакъла.

Изучавайки цикличните движения на небесните тела, Астрологията търси отправна система за обяснение на влиянието на тези циклични движения върху живота на земята и на отделната личност – как огромният космически часовник отмерва времето и събитията – минали, настоящи и бъдещи.

В мига на раждането на човека, планетите заемат точно определено място в зодиакалния кръг от 360 градуса. Кръгът е разделен на 4 квадранта от линията на Хоризонта и линията на Меридиана. Всеки от четирите квадранта се разделя на 3 сектора, така се получават 12 сектора, наречени Домове.

Големината на Домовете се измерва в градуси. Няма да се спирам на различните теории за изчисление големината на Домовете, на системите за домификация на хороскопа (Хоризонтна, Мунданна, Слънчева, Лунна), а по-скоро ще дефинирам аспектите на човешкия живот, определени според домовете на хороскопа.

1. Първи Дом – описва раждането – първото вдишване, началото на индивидуалното съществуване, Азът, Егото, тялото, външния вид, темперамента, индивидуалността, привлекателността, здравето и впечатлението, което правите на хората – как те Ви възприемат. Първи дом определя типа познание, посредством който човек ще открие най-добре свойта уникална самоличност.
Върхът на Първи дом се нарича Асцендент (АСЦ) и е една от най-важните точки в хороскопа.
Свързва се с влиянието на знака Овен и планетата Марс.

2. Втори Дом – описва придобитите със собствени сили пари и притежания, възможността човек да притежава, това от което се нуждае или желае, финансите, ресурсите и начина, по който получавате и раздавате. Притежанията трябва да се използват и употребяват за развитие на личността.
Свързва се с влиянието на знака Телец и планетата Венера.

3. Трети Дом – описва обстоятелства около братя, сестри и роднини, комуникациите, кратките пътувания, интелигентността, развитие на интелекта, уменията да пишете, говорите и общувате, средното образование, натрупаната информация, връзката на детето с околната среда и неговото адаптиране към правилата на “играта”.
Свързва се с влиянието на знака Близнаци и планетата Меркурий.

4. Четвърти Дом – характеризира дома, бащиното огнище, родителите, наследствеността, материалните ценности, недвижимата собственост, домашния живот, родното място, Родината, корените, традициите, родителя от противоположния пол, фундамента на личността, последната трета от живота, края на материята, финансовото състояние в края на живота.
Върхът на Четвърти дом се нарича Имум Цели (ИЦ) или Надир и е една от четирите най-важни точки.
Свързва се с влиянието на знака Рак и Луната.

5. Пети Дом – определя творчеството, изкуството и артистичността на човека, нуждата от публична изява, радостите, удоволствията, отдиха и развлеченията, театъра, спорта, хобито, влюбванията и романтичните връзки, емоционалното себеизразяване, собствените деца, бременност и раждане, различните игри и спекулации, хазарта, желанието да оставите нещо след себе си.
Свързва се с влиянието на знака Лъв и Слънцето.

6. Шести Дом – очертава труда и работата, условията на труд, инструментите за работа, услугите, които правите и начина на изпълнение на служебните задължения, свободна професия, вашите подчинени и служители, общо здравословно състояние и податливостта към болести, диетите и как се грижите за здравето си, уменията за справяне с кризите, интереса към лечителство, терапия, химия и изследвания, хигиена, малките животни и любовта към животните.
Свързва се с влиянието на знака Дева и планетата Меркурий.

7. Седми Дом – характеризира брачните и бизнес партньори, съдружници, начина по който избираме партньорите си, готовността да се обвържем ипървия брак, умението да си сътрудничим в името на една обща цел, като част от общността, откритите врагове и противници, въпроси на социалното и обществено положение.
Върхът на Седми дом е една от четирите най-важни точки, наречена Десцендент (ДСЦ).
Свързва се с влиянието на знака Везни и планетата Венера.

8. Осми Дом – описва как индивида посреща възможностите и ограниченията, за да доведе връзките, в които участва до плодотворен край, свързва се със сексуалността, парите на другите, на брачния партньор, наследствата, определя окултни, духовни и мистични интереси, загубите, смъртта и трансформациите.
Свързва се с влиянието на знака Скорпион и планетите Марс и Плутон.

9. Девети дом – дава информация за интелектуалните, научни, философски и религиозни възгледи и вярвания, духовната еволюция за смисъла на живота, висшето образование, преподавателската и издателска дейност, съдилищата, правото и правната система, местата, отдалечени от Родината, далечните пътувания, пътешествия, екпедиции, връзки с чужденци, конен спорт, големите животни.
Свързва се с влиянието на знака Стрелец и планетата Юпитер.

10. Десети Дом – символизира постиженията и положението в обществото, обществения живот, репутацията, почестите, признанието и наградите, целите, стремежите, амбициите, кариерата, бизнесът, авторитета, родителя от същия пол, работодатели, шефове, властимащи.
Върхът на Десети дом се нарича Медиум Цели ( МЦ) или Зенит и е една от най-важните точки на хороскопа.
Свързва се с влиянието на знака Козирог и планетата Сатурн.

11. Единадесети Дом – описва дейността на индивида в социалната единица, приятелите, покровителство и помощ от приятели, социални контакти, групи, клубове и организации, хуманитарни дейности, природо-научни интереси и нови технологии, реализиране на надеждите, желанията и мечтите, бъдещи проекти, нови социални или професионални цели, сферата на действената и обединена енергия, бунтовника или реформатора.
Свързва се с влиянието на знака Водолей и планетите Уран и Сатурн.

12. Дванадесети Дом – дава информация за края на един цикъл на човешкия опит, за да започне нов, изправяне пред постиженията или неуспехите, равносметка, изолация – доброволна или принудителна, далечни пътувания и емиграция, скритата страна на живота, мистични и медиуматични способности, тайни врагове и противници, тайни и задкулисни дейности, нещастия, саможертва, предопределение, колективна съдба, умение да приключваме нещата и да започваме нови, по-достойни дела.
Свързва се с влиянието на знака Риби и планетите Нептун и Юпитер.

Всички възможни аспекти на човешкия живот се определят от един или повече Домове, които си взаимодействат различно, взависимост от разположението си.