7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Композитна карта

Изпратил: Румяна Кожухарова


Съставянето на композитна карта е сравнително нова методика в синастрията. Привлича вниманието на астролозите в началото на 70 години. Робърт Хенд в книгата си “ Планетите в композитната карта” подробно разказва за това, как да се тълкува композита. Той го характеризира като най-надежден и нагледен нов астрологически метод.
Композитната карта се основава на изчисляването на средните точки между две планети, ъгли и възлови точки между два хороскопа. Слънце – Слънце, Луна – Луна, МС – МС и т.н. Получаващата се карта представлява общата енергия на двама души, което представлява основата на техните отношения. Независимо от абстрактния характер на подобни изчисления, средните точки проявяват себе си като във висша степен чувствителни места. Композитът е основан на принципи, които имат важни паралели във физически план.
Съществува още един вариант на композитната карта – така наречената “ карта на отношенията “. Предлага я английският астролог Роналд Дейвисън. Датата на раждане на двама души, срещнали се във времето и пространството образуват средна времева точка и място за което се изчислява хороскоп. Тук не са задействани средните точки между действителното положение на планетите, но фигурира условна дата и време за разглежданите отношения, основани на средните аритметични за дата, време и място на раждане на двама души.

Изчисляване на композитна карта

Независимо, че съществуват компютърни програми, които изчисляват композитната карта ще приведа пример за нейното изчисляване.
За по лесна работа с изчисляването на положението на планетите ще ги представим не в рамките на един знак, а в рамките на целия зодиакален кръг от 360 градуса – или в тяхната абсолютна стойност.
Ако Луната се намира на 28 градуса и 58 минути в знака на Скорпион, то нейната абсолютна стойност е 238 градуса и 58 минути. Привеждаме и Луната на партньора в нейната абсолютна стойност 98 градуса и 20 минути, ако е на 8 градуса и 20 минути в знака на Рак. . Събираме двете стойности и делим на две. Получаваме 168 градуса и 39 минути абсолютна стойност или това са 18 градуса и 39 минути в знака на Дева. Това е мястото на Луната в композитната карта.
Ако Слънцето на единия пяртньор е на 1 градус и 10 минути абсолютна стойност, а Слънцето на другия партньор е на 121 градуса и 20 минути абсолютна стойност събирайки двете стойности получаваме 122 градуса и 30 минути. Разделяйки на две получаваме 61 градус и 15 минути абсолютна стойност на Слънцето, или 1 градус и 15 минути в знака на Близнаци.
Сам по себе си зодиакалният кръг дава две възможности за средна точка между две планети. Едната дъга е по-дългата, а другата по-късата. По правило избираме по-късата дъга. В случай, че между планетите има 180 градуса разстояние трябва да вземем под внимание и двете средни точки.
Тази процедура се прави с всички средни точки - двата МС, Асценденти, Върхове на домове, Лунни възли. Когато има някакъв проблем при намирането на МС и Асцендента е достатъчно да намерим средната точка на МС и от там по-таблиците за домовете да построим останалата част от картата. Това става възможно само, ако е изчислена средната точка за дължината и ширината на мястото на раждане и на двамата.
Може да се изчислява и прогресия за композитната карта като използваме прогресивни планети и ъгли и на двамата партньори. Ако прогресивният Асцендент на партньр А е на 15 градуса и 28 минути в знака на Стрелец или абсолютна стойност 255 градуса и 28 минути, а при партньор Б прогресивният Асцендент е на 21 градус и 18 минути в знака на Рак или абсолютна стойност 111 градуса и 18 минути, то композитният прогресивен Асцендент е на 3 градуса и 28 минути във Везни или абсолютна стойност 183 градуса и 28 минути. Може това да изглежда по абстрактно и от самата композитна карта, но прогресиите в композита все пак “ работят”. Транзитите също влияят на композитната карта.

Интерпретация на композитната карта

Композитната карта описва опита и преживяванията на двама души, които са свързани в определени взаимоотношения. Тя помага на астролога да добие представа за това, как тази двойка ще си действа взаимно и какви теми от живота им ще изискват най-голямо внимание. Композитната карта може да се тълкува почти като наталната. Значението на домовете и планетите в композитната карта не се отличава от приетото в наталната астрология, но доколкото това е обединената енергия на двама души все пак има някаква разлика. Някои автори приемат, че в композитната карта са важни само домовете и планетите и не взимат под внимание знаците. Струва ми се, че това е неправилно. От собствен опит съдя, че намирането на знака на Везни на върха на Асцендента в композитната карта най-често се среща при двойки, чиито отношения са на основата на брак. Необходимо е да се взема под влияние както дома, планетите, така и знака и да се тълкува по правилата на наталната астрология.
Най – динамичните сфери в композитната карта се явяват ъгловите домове / 1, 4, 7, 10 /. Когато става дума за близки отношения, във висша степен е желателно поне в един от тези домове да има планети.. 4 дом е особено чувствителна зона, защото това е дома, но не четирите стени, а увереноста, че с този човек се “чувстваш като в къщи”, защитен. По аналогия с 4 дом и IC от наталната карта, този дом показва корена на отношенията с всички общи навици и общо минало от предишни инкарнации.
5 и 11 дом също играят важна роля, защото са свързани с “ личния живот”. Децата, радоста, любовта и приятелството, общите цели, които са необходими за продължителни отношения.
2 и 8 дом са свързани с материалната основа, енергията, секса и за това са важни за брака. Случаите на енергиен вампиризъм от страна на партьор могат да се намерят в тези домове.
6 и 12 дом и лични планети в тях могат да създадат различни проблеми. Дълг и отговорност – понятия с които трябва да се занимават и двамата. Тежко бреме, болести, психологически трудности. Оста 6 и 12 дом може да има и кармично значение ако са задействани Слънце и Луна, възлите. В този случай доминира темата за служенето не само един на друг, но и на другите. 12 дом в картата може да стане източник на неприятности, защото намиращите се в него планети символизират това, което е трудно да се осъзнае в техните отношения и е способно да ги разруши.
Изключително важно е да можеш да доведеш до партньора си своите мисли и на свой ред да се вслушаш и да разбереш и неговите. Тук имат роля 3 и 9 дом. Когато който и да е от двата дома е претоварен с планети, това може да означава, че на двойката и липсват топлота и чувства и при тях има твърде много разговори и умуване.
Най-зачими за близките отношения са Слънце, Луна, Венера и Марс. Ако към тях има много напрегнати аспекти, отношенията едва ли ще бъдат щастливи, дори да играят важна роля в живота и на двамата. Както и в традиционната синастрия на първо място стои Луната. Лошо аспектираното Слънце може да говори за спорове и проблеми, свързани с външни обстоятелства, но с него е по лесно да се справят. Трудностите до които водят нехармоничните аспекти на Луната са по-големи, защото са засегнати чувствата и инстинктивното поведение. Намирайки се в ъглови домове Слънце, Луна, Венера и Марс оказват изключително голямо влияние на отношенията. Аспектите към тези планети ще кажат дали то е благоприятно или не.
Към Сатурн, Уран, Нептун и Плутон трябва да се подхожда внимателно. Сатурн помага да се стабилизират отношенията, да ги направи продължителни, но може да се окаже и ограничаващ, охлаждащ и лишаващ от чувство за щастие. Уран винаги дава нещо необичайно, вълнуващо, но и неизбежно показва, че един от партньорите жадува за независимост, а другият негодува по този повод. Нептун може да е свързан с дълбоко, почти мистично взаимодействие и отношения, но много често контактите по Нептун завършват с измама. Плутон може да даде мощно и преобразуващо начало, но при дисхармонични аспекти с лични планети може да се прояви и като умствено и физическо насилие.

Използвана литература: превод от статия от Интернет Няма автор.