7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Лунни и слънчеви затъмнения

Изпратил: Румяна Кожухарова

АСТРОНОМИЧЕСКИ слънчевите затъмнения стават, когато Луната при своето движение около Слънцето напълно или частично закрива Слънцето. Видимите диаметри на Слънцето и Луната са почти еднакви, затова Луната закрива Слънцето напълно
Пълната фаза на слънчевото затъмнение и неговата продължителност зависят от взаимното разстояние на Слънцето, Земята и Луната. Вследствие на промяната на разстоянието видимия ьглов диаметър на Луната се променя също. Когато той е малко по-голям от слънчевия, пълното затъмнение може да продължи до 7,5 минути, когато е равен това става за миг, а когато е по малък, то Луната изобщо не закрива Слънцето напълно. В последния случай се случва кръгообразно затъмнение. Около тъмния лунен диск се вижда тясно, ярко слънчево колело.
По време на пълно слънчево затъмнение Слънцето има вид на черен диск, който е обкръжен от сияние, корона. Дневната светлина толкова отслабва, че понякога на небето могат да се видят звезди.
Пълно Лунно затъмнение се случва, когато Луната попадне в конуса на земната сянка. Пълното Лунно затъмнение може да продължи 1,5 – 2 часа. То може да се наблюдава в цялото нощно полукълбо на Земята, където Луната в момента на затъмнение се намира над хоризонта. Затова в дадена местност пълните лунни затъмнения се наблюдават значително по често от слънчевите. По време на пълното Лунно затъмнение Лунния диск остава видим, но придобива тъмно червен отенък.
Слънчевите затъмнения се случват в новолуние, а лунните при пълнолуние. Най- често в една година има по две слънчеви и по две лунни затъмнения. Максимално възможното число на затъмненията е седем. През определен промеждутък от време лунните и слънчеви затъмнения следват в същия порядък. Този промеждутък са така наречените цикли "сарос", което в превод от египетски означава повторение. Цикълът "сарос" продължава 18 години и 11 дни. По време на всеки цикъл се случват 70 затъмнения, от тях 42 са слънчеви и 28 лунни. Пълни слънчеви затъмнения в определена местност се забелязват по-рядко, отколкото лунните - веднъж на 200 – 300 години.
АСТРОЛОГИЧЕСКИ затъмненията се случват, когато Слънцето се намира в близост до Лунните възли. Това са кармични фиктивни планети, които при слънчево затъмнение са в съвпад с Луната, а при Лунно в опозиция на Луната. Затова всичко, което се случва в близост до затъмнения има фатален характер, носи отпечатък на неизбежност и необратимост. Особено това касае хората, които се намират на територия от която се вижда затъмнението.
Слънчевите затъмнения се случват близо до новолуние и са свързани с 29, 30 или 1 лунен ден. Близо до новолуние енергията е недостатъчна, работите в такъв период могат само да се започнат във вид на планиране, обмисляне, обсъждане т.е да се направи заявка за бъдещи събития. В затъмнението има не просто спад на енергия, а пълната и липса, като че ли сме изключени от енергозахранващия източник. В такива случаи с помоща на свободната си воля, тоест със своята собствена енергия можем да поставим началото на някакво дело. Но ако работите започнати в новолуние могат да имат видими последици през течение на месеца, то работите започнати при затъмнение могат да имат влияние до следващото слънчево затъмнение или дори в течение на 18 години, колкото е един цикъл "сарос". Затова е важно да се започват работи в които сме уверени, че ще се получат или, че действително ги искаме. Добре е при затъмнение да се строи дом, да се сложат основите му, които ще издържат дълго. Да се изясняват отношения, да се караш с някого по време на затъмнение не трябва, защото можеш да се разделиш с този човек и това ще бъде за дълго. След това може да съжаляваш за това.
Лунното затъмнение става близо до пълнолуние в 14 – 15 лунен ден, когато енергията е максимална, но и трудно управляема. Ако в слънчево затъмнение е добре да започеш някакво дело, то при лунно затъмнение е добре нещо да се остави и разруши, например лоши навици или други препятствия. Можеш да се откажеш да пушиш например. Това е най-добре да се направи в лунно затъмнение.
Изобщо съзнателните действия по време на затъмнение са сродни с магическите ритуали и изискват някаква подготовка. За това трябва да се гледа в какъв знак става затъмнението. За лунното затъмнение гледаме в какъв знак ще бъде Луната. Органът, който съответства на този знак преди затъмнението трябва да бъде здрав. Освен това трябва да е здрава тази зона от тялото, съответстваща на знака. Например при затъмнение случащо се в Близнаците трябва да бъдат здрави белите дробове и не трябва да ви болят ръцете. Ако преди затъмнениет в знака на Близнаци имате кашлица или ви болят ставите на ръцете, то организма ви сигнализира, че не сте готов за работа при затъмнение, че организма ви няма достатъчно енергия. По добре е да пропуснете затъмнението и нищо важно да не предприемате в продължение на 2-3 дни от този ден.
РОДЕНИТЕ в близост до затъмнение – това е един от показателите за фаталност в съдбата на човека. На такъв човек ще му бъде трудно да промени своя живот, който като че ли върви в определен коловоз, по релси, по разписание. На такъв човек лесно се прави хороскоп и прогноза, защото неговия живот е разписан за много години напред. Орбисът на затъмнението е плюс - минус 3 дни, но и родените плюс – минус 10 дни от затъмнението също чувстват неговото действие. В живота това може да се прояви като пречка, стена, която не дава възможност за промени. Янския, мъжкия тип хора възприемат това болезнено, те се мъчат, напрягат до саморазрушение. Инския, женския тип хора се отнасят към ограничението на свободата спокойно, но има опасност окончателно да се предадат, да заспят. Трябва да се разбере къде се намира тази стена, пречка и внимателно да се проучи. За това ще помогне анализът на събитията и ситуациите ставащи през тези 18, 36 години. Особено натоварен кармически е човек, роден в мястото на затъмнението. Неговата съдба е обединена със съдбата на целия регион и той живее не със своята карма, а с кармата на група хора и тя се материализира. Такъв човек трябва да бъде много внимателен в думите и мислите си, защото в най-лошия случай може да стане жертва, да изкупи кармата на тази група от хора.

Използвана литература: превод на статия от Интерент Няма автор.