10 Декември 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Четирите стихии - огън, въздух, земя и вода, като елементи в структурата на хороскопа

Изпратил: Ади

Астрологичната карта на човека се построява за момента на неговото раждане, за мига, в който поема първия си дъх и се осъществява настройката към космическите енергийни източници. Рожденият хороскоп разкрива нашия енергиен модел и настройката ни към четирите елемента - Огън, Въздух, Вода и Земя. Те символизират и четирите първични потребности на човек от въздух, вода, земя (храна) и огън (топлина) и се представят в различни пропорции и активност в хороскопа. Много древни култури включват четирите стихии в своите философски, религиозни и митологични вярвания, като източник на живота – невидимите жизнени енергии.
Стихиите, като елемент от хороскопа, представят различни типове съзнание и сетивност. Разделят се на две основни групи – Огъня и Въздуха са активни (Ян енергии), а Водата и Земята са пасивни (Ин енергии), което определя и тяхната съвместимост.
ОГЪНЯТ представлява универсалната излъчваща енергия, проводник на живота.
ВЪЗДУХЪТ се свързва с дишането и мисловните процеси и модели.
ВОДАТА се свързва с нюансите на дълбоките емоционални процеси, желанията, интуицията.
ЗЕМЯТА се свързва с материалните форми и структури, с физическата сетивност.
Разделение на Зодиакалните знаци:
КАРДИНАЛНИФИКСИРАНИПОДВИЖНИ
ОГНЕНИОвенЛъвСтрелец
ВЪЗДУШНИВезниВодолейБлизнаци
ВОДНИРакСкорпионРиби
ЗЕМНИКозирогТелецДева


Огнените и Въздушни знаци изцяло изливат душата си и безрезервно изкарват своята жизнена енергия навън, докато Водните и Земните знаци живеят повече вътре в себе си и много предпазливо позволяват на енергията да излезе свободно навън.
Огнените знаци са проводник на живота. Хората, в чиито карти е акцентиран Огъня, изразяват себе си чрез пряко действие, притежават силна воля и ентусиазъм, имат висок дух и вяра в собствените сили. Имат нужда от свобода, идеали и широко пространство, за да утвърждават себе си. Те са искрени, открити, доверчиви, великодушни и щедри. Понякога са наивно откровени с изострено чуство за справедливост. От друга страна, могат да бъдат нетърпеливи, прибързани, недипломатични, дори груби и разрушителни. Огнените знаци са съвместими с Въздушните - Въздуха раздухва Огъня, Водата го уагасва, а Земята го затрупва.
Доминирането на Огън в хороскопа може да доведе до прекалена физическа активност, импулсивност, необузданост, самонадеяност и егоцентризъм. В най-лошия случай са възможни прояви на прекалена самоувереност - до безрасъдство, безпардонна грубост и арогантност. Ако Огненият елемент в хороскопа не е акцентиран или изцяло липсва, човек е лишен от вяра и оптимизъм, няма самоувереност, вдъхновение, жизнерадост, страхува се от предизвикателствата на живота.
Въздушните знаци са най-общителни от всички. Хората, в чиито хороскоп е подчертан Въздушния елемент с лекота установяват социални контакти, притежават дар слово и завидни умения за комуникация. Те могат да работят с всякави хора, без да се ангажират с техните проблеми и емоции. Имат способността да се дистанцират от ежедневието, генерират абстрактни идеи и понякога са големи мечтатели. Ексцентрични и индивидуалисти, те гледат в перспектива, не могат да приемат ограниченията на физическото тяло.
Елементът Въздух е свързан с процеса на дишане и т.н. "прана" в учението на йогите. Хората с подчертан Въздушен елемент имат нужда от престой на открито и от силно йонизиран въздух, за да се зареждат.
Прекаленото доминиране на Въздушния елемент в хороскопа може да доведе до прекомерна раздразнителност и изтощаване на нервната система, до психическо претоварване, прекалена концептуалност, концентриране върху идеи - без постигане на особени резултати. Препоръчителна е периодична смяна на обстановката, откъсване от обичайните дейности и медитация.
Хората с липса на Въздушен елемент в хороскопа рядко се замислят върху личния си живот и проблемите, които имат (не се самоанализират), ограничават се в личната си дейност, недоверчиви са към промените, всяка нова мисъл или идея за тях изглежда застрашителна, възможни са адаптивни проблеми.

Водните знаци са настроени към нюансите на чуствата и емоциите. Хората,с подчертан Воден елемент в хороскопа притежават чуствителна психика и силна интуиция. Те са съпричастни и състрадателни, грижовни и готови да помогнат. Изпитват дълбоки страсти, както и силни ирационални страхове. Реагират емоционално, дори на повърхността да изглежда, че всичко е спокойно, на по-дълбоко равнище може да кипи и да бушува буря. Те са предани, силно се привързват, способни са на всеобхватна и най-висша любов. Въпреки, че Водата има огромна вътрешна сила и всепроникваща мощ, те са много уязвими, не харесват демонстративните личности, каквито са Огнените и Въздушните знаци, допада им стабилността и спокойствието на Земните .
Слабият акцент върху Водния елемент или липсата на Вода в хороскопа се проявява на психическо, емоционално и физическо ниво. Хората, при които липсва настройка към елемента Вода трудно изразяват чуства и не са наясно със своите собствени емоционални потребности. В крайни случаи, човек може да изглежда студен, дистанциран и безчуствен, недоверчив към интуитивното познание. Тези хора трябва да позволят постепенно на болката, страданието и любовта да излязат на повърхността и да пречистят тялото си от натрупаните токсини, следствие на емоционални задръжки.
При хората, в чиито карти доминира Водата, са свръхчуствителни и трябва да се научат как да контролират и канализират емоциите си. Те притежават богато въображение и в най-добрия случай имат духовни, окултни интереси и лечителски способности. В лошия случай могат да бъдат свръхчуствителни, капризни, емоционално лабилни, обладани от страхове, да се затварят в себе си, заемайки защитна позиция, което ги лишава от жизнени сили и цел в живота.

Земните знаци са настроени към материалните форми и структури в реалния свят. Разчитат на физическата сетивност и практическия си разум. С търпение, постоянство и самодисциплина те постигат така необходимата им материална сигурност. Те са точни, прецизни, прагматични и рационални . Действат бавно, но сигурно, обръщат голямо внимание на детайлите. От друга страна придър¬жането към практичния свят ограничава тяхното въображение и ги прави доста консервативни. Хората с доминиращ Земен елемент могат да проявят тесногръдиие, прекален работохолизъм, скептицизъм, придържане към принципа "око да види - ръка да пипне", невиждащи извън границите на материалната реалност. Външно могат да изглеждат емоционално сдържани, студени и пресметливи.
Хората със слаб или липсващ Земен елемент живеят в "друг свят", пренебрегват собствените си материални нужди, трудно се приспособяват към суровата реалност, не умеят да защитават материалните си интереси. Трябва да се научат да приемат ограниченията на физическия свят, да спазват дисциплина и стриктно да изпълняват график от ежедневни дейности. Липсата на елемента Земя може да има и много положителни резултати при творчески личности на високо духовно и интелектуално ниво.
Четирите елемента - Огън, Въздух, Вода и Земя, рядко са представени в еднакви пропорции и активност в рождения хороскоп. Обикновено са подчертани един или два елемента, а другите са по-слабо изразени.
Липсата на елемент в хороскопа, може да бъде компенсирана – например: един силно поставен Сатурн, може даде нужната Земна настройка, а силен Марс да компенсира липсата на елемента Огън.