10 Декември 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Синастрия - Астрология на взаимоотношенията

Изпратил: Ади

Дали си подхождаме повече с приятеля ми Телец - или с другия - Близнаци, кого да избера? Защо не се разбирам с началника си - Козирог? Каква е възможността да се получи нещо между мъж Риби и жена Лъв, ами между жена Водолей и мъж Скорпион?
На такива и подобни, често задавани въпроси, не може да се отговори единствено според характеристиките на Слънчевите знаци на двама души. При взаимодействието между хората протича обмен на енергии и тяхната съвместимост не се определя единствено от Слънчевите им знаци. Знакът на Слънцето дава определени характеристики, но има значение единствено във връзката си с останалите планети от хороскопа и тяхното взаимно разположение.
Синастрията е изкуството да се анализират взаимоотношенията, като се съпоставят хороскопите на двама души. Взема се под внимание относителната хармония на елементите и аспектите между планетите. Съпоставят се не само Наталните, а и Динамичните карти.
За анализ на егрегора на една връзка се построяват допълнителни общи карти, които показват развитието на връзката - Композитна, Комбин и т.н.
В момента на раждането ни планетите се намират в точно определени знаци и домове в хороскопа, но при взаимодействието с партньора ни, те попадат на различни места в неговия хороскоп, както и неговите планети активират нашите домове.
Планетите от единия хороскоп ще въздействат върху областта от живота, определена от дома, в който попадат в картата на партньора, а аспектите, които сключват ще дефинират начина им на въздействие.
Много аспекти, които са латентни в личния ни хороскоп се "реализират" чрез взаимоотношенията ни с другите, едва, когато влезем в контакт с тях. "Вратата" на нашите партньорства се дефинира от знака на Десцендента, 7-ми дом, управителят, и планетите в него, които показват какви партньори допускаме до себе си, умението да си сътрудничим с тях и готовността да се обвързваме. В мъжкия хороскоп Луната и Венера определят качествата на жената, която един мъж търси, а Слънцето и Марс в женския хороскоп рисуват образа на предпочитания партньор. Важна е хармонията между Слънцето на мъжа и Луната на жената, тъй като Слънцето символизира мъжкото начало (ян енергия), а Луната символизира женското начало (ин енергия ). Съвпада и тригона между тях са хармонични аспекти и показват, че те са в еднаква стихия. Докато съвпада на двете Слънца (примерно мъж Овен и жена Овен) може да предизвика проблем с това кой да играе доминиращата роля. Точката, където попада партньорския Асцендент, показва как този човек влиза в живота ни и как ние го възприемаме. Колкото по-точни аспекти сключват планетите на двамата партньори, толкова по-силна е връзката и взаимното влияние. Всяко партньорство може да бъде разглеждано като взаимодействие на две енергийни полета. Двойката взаимно подхранва енергийните си ресурси и когато този обмен е хармоничен, дава усещане за жизненост, пълнота и щастие. Анализът показва къде и как всеки от двамата може да блокира енергийния поток на другия и ако доминира дисхармоничната енергия, то връзката може да се окаже много изтощаваща, с голяма вероятност да бъде прекратена. Енергийната съвместимост се наблюдава най-лесно между родители и деца, които живеят заедно и детето видимо гравитира към родителя, който подхранва неговото магнитно поле. Ако енергията на детето е несъвместима с тази на двамата родители, то израства подтиснато, чуствително и е най-добре когато достигне определена възраст, да се отдели от дома на родителите си.
За да се уточни енергийната настройка на човека се анализират знаците на Слънцето, Луната, Асцендента и техните управители. Хармонията между Светилата и Асцендента в личния хороскоп са предпоставка човек да осъществява и хармонични партньорства.
Марс, Венера и Луната показват как действаме в любовта, как изразяваме чуствата си, какви са емоционалните ни нужди. Например, една Венера или Луна в Козирог много трудно изразяват чуствата си и не очаквайте скоро обяснение в любов от притежателя им. Докато един Марс или Венера в Скорпион изразяват силна сексуалност и желание за притежание, то Марс и Венера във Водолей са доста дистанцирани и приятелски настроени, както и Луната в Близнаци.
Това, какви партньори привличаме е "заложено" в Наталната ни карта. Често се случва да привличаме партньори, които са настроени към липсващия елемент от нашия хороскоп и с които взаимно се "допълваме". Опитът показва, че с времето "пропастта" между двамата нараства, разликите се задълбочават и запазването на връзката изисква твърде много компромиси. Ако в картата на една жена преобладава Огъня, а в картата на мъжа преобладава Земния елемент - тези хора живеят в различни "светове", дори да имат хармонични аспекти между Марс и Венера, които определят взаимното им харесване и привличане. Въпреки това от такава връзка ние научаваме много и тя допринася за личното ни израстване и развитие. Когато говорим за дълготрайни връзки, непременно трябва да отчетем влиянието на Сатурн - планетата на ограниченията. Ако Сатурн има хармонични аспекти към Светилата на партньора, това е предпоставка за дълготрайност на връзката. Ако Сатурн е в дисхармонични аспекти към Светилата или лични планети, може да блокира енергията на партньора.
Уран е планетата на внезапните промени, добре е да се има пред вид нейното разположение и влиянието на транзитите. Юпитер - планетата на щастието, успехите и разширението, големия благодетел, често има двойствено значение. Лунните възли също се анализират, особено ако има съвпади с лични планети. Ако планетите активират Ъглови домове (1-ви, 4-ти, 7-ми, 10-ти), това показва динамична и интензивна връзка, основана на общи цели. Акцентирането на Следващи домове (2-ри, 5-ти, 8-ми, 11-ти), показва потенциална стабилност на връзката, поставя ударение на материалните фактори и сигурността. Подчертаването на Падащите домове (3-ти, 6-ти, 9-ти, 12-ти ), указва интелектуална връзка, основана на обучението, съзнателното израстване и развитие. Когато планетите попадат в домовете на Живота (1-ви, 5-ти, 9-ти ), това са домове, които се асоциират с огнените знаци и оказват влияние на чуството за щастие и благополучие, на жизнеността, творческата изява и развитие. Планети, попадащи в домовете на Отношенията (3-ти, 7-ми, 11-ти - въздушни домове), стимулират или подтискат социалните отношения, желанието да общуваме, да даваме и да получаваме, да се обвързваме или да изясним своето място в обществото. Акцентирането на домовете на Притежанията (земните домове - 2-ри, 6-ти, 10-ти) поставят ударението върху материалните аспекти на връзката. Попадането на планети във водните домове (4-ти, 8-ми, 12-ти) оказва силно емоционално и психическо въздействие.
"Класическа" предпоставка за брак е попадането на Синастрично Слънце или Луна в първия дом на партньора, а също така Десцендента на партньора да дойде на моя Асцендент, но една отделна предпоставка трябва да се потвърди в цялостния анализ на връзката.