7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Транизити на Плутон

Изпратил: Румяна Кожухарова

Плутон има значение за поколенията, а не толкова за отделната личност. Показва историческите превратности, измененията в природата, положителни и дегенеративни, а също и събития, които предизвикват крайности за добро и за зло. Намирането му в даден знак винаги означава дълбоки промени в тази област за цялото човечество. Намирайки се в даден дом показва в каква област на живота трябва да мобилизираме своите творчески сили за да обновим себе си и своето обкръжение- Плутон означава силата на масите, на големи групи от хора, която се преплита със съдбата на индивида. Определя връзката на човек с обществото, колективната енергия, как се използва енергията на тълпата, как се проявява лидерския талант. Свързан е с окултизма и с изкуството да се въздейства по магически начин на другите хора.
Плутон е свързан с вътрешно очистване чрез болка и криза. Можеш да промениш себе си чрез натиск от вън, от обстоятелства или хора. Кризата води до трансформация и имаш възможност да скъсваш с миналото си и да започваш живота си отначало.
Плутон предизвиква необратими промени. Могат да се унищожат неща, които са изглеждали сигурни и надежни. Безпощадно и ако не го направиш сам по насилствен начин си принуден да отхвърлиш необратимо всичко, което е остаряло и негодно. В това отношение Плутон е жесток, но неговото действие има своя смисъл, да направи място на новото, жизнеспособното.
Под влиянието на Плутон, човек изпитва върху себе си действието на силни енергии и се добиват нови опитности.Това, което не ни убива ни прави по – силни. Натрапчивите идеи, импулси могат да те тласнат напред, нагоре или към дъното с голяма сила. Така ставаш по – силен, осъзнаваш своята мисия или загиваш.
Плутон е свързан с ПСИХОТЕРАПИЯТА. При стресиращи аспекти на Плутон към личните планети, човек има нужда от психологическа помощ, психотерапия, но обикновено не я търси. Това е така, защото Плутон не обича за споделя. Изчистване на психологическите компекси е трудна задача, но когато се приключи, човек има чувството, че е преживял катарзис - процес на очистване. Преди да се стигне до това състояние може да се премине през самота, изолация, човек има чувството, че не го разбират близките хора и сам трябва да се справя с проблемите си.
Плутон, както и Уран действа преди точния аспект.
На физическо ниво Плутон се изчиства чрез сълзи, пъпки, обриви, петна, новобразувания. Мъчи се да изхвърли навън нещата, които затормозяват физическото тяло.
На умствено и интелектуално ниво Плутон е свързан с дълбоките изследвания, открития, наука, физика, атомна енергия.
В материалния свят Плутон е свързан с финанси, бизнес, завещания, наследства.
В областите свързани с междуполовите отношения Плутон е свързан със сексуални и интимни проблеми, пубертет, критическа възраст, тайнството на зачеването, генетиката, сублимирането на енергията, кармичните връзки и отношения.
Като владетел на осми дом Плутон може да даде контакт със смърта.Можеш да преживееш критичен момент близък до смърта. Може да станеш свидетел на екстремен случай, на убийство, изнасилване, стрес.
В обществено отношение Плутон е свързан с мафията, насилствената смърт, принуждаване към проституция. Свързан е и с власта, политиката, подкрепата на масите в политическите борби за власт, манипулирането им.

ПЛУТОН В ДОМОВЕТЕ. Пребиваването на Плутон в даден дом може да продължи от 12 до 32 и повече години, ако домът е интерсептиран.

1 дом – фундаментални промени във външния вид. Проява на лична изобретателност. Нараства силата на волята и решителноста за провеждане на конструктивни промени. Плутон в аспект към Асцендента особено при съвпад има ефект на ново раждане. Възможно е раждане на дете. Повишава се желанието за лична власт и авторитет. Тенденция към доминиране и упоритост. Развива се силна воля и желание за самоусъвършенстване. Промени в съзнанието и маниера на поведение.
2 дом. – изобретателно използване на пари и имущество. Силно желание да се притежават богатства и финансова сила. Възможни са големи промени в деловите и финансовите отношения. Управлението на чужди пари, връзката с финансовите институции също става възможна. Финансови загуби, разрушаване или кражба на личното имущество или превратности във финансовото положение. Промени на енергетично ниво, което може да отключи всички потенциални сили, но може да отключи и заболяване.
3 дом – промени в интелектуалните занимания и маниера на общуване. Необратими промени във възгледите. Необходимост от трансформация на мисленето. Възможности за работа със секретна информация или секретно общуване.Развиване на интелектуален интерес към окултни знания. Необходимост от внимание при подписване на важни документи и договори. Трудности или в краен случай нещастни случаи по време на път или с роднини.
4 дом – може да се прояви като силно желание за освобождение от семейните връзки или да се реформират семейните отношения. Грижи за семейни, финансови работи. Благоприятно време за преустройство в дома. Възможни са радикални промени в домашните и семейни въпроси. В най – лошия случай домът може да бъде разрушен или да има тежки обстоятелства около родител.
5 дом – промени в творческото изразяване и изобщо в сферата на любовта, развлеченията. При напрегнати аспекти тези отношения водят до проблеми. Интерес към работи свързани с деца – възпитание, обучение. Проява на изобретателност по отношение на творчество. Възможни са различни видове сделки или спекултивен бизнес за добро или зло.
6 дом – интерес към подобряване на методите на работа. Проявява се голяма сила на волята по отношение на работата. Работата може да бъде свързана със секретна дейност, наука или финанси, нови технологии. Възможни са големи промени в здравето за добро или лошо, а също и в маниера на обличане, хранене или лечение. В краен случай при лоши аспекти се развива тежко заболяване.
7 дом – големи промени във важни лични отношения и подхода към другите. Често пъти се приключва един брак или партньорство и се започват нови. Възможен е контакт с волеви, динамични, властни хора. Възможни са силни врагове и опоненти, съдебни дела и спорове. Трябва да се избягва доминирането и насилието върху другите хора. При тежки аспекти са възможни конфликти на основата на общи пари. Сексуални проблеми или ревност в брака също не са изключени.
8 дом – стимулират се латентни ясновидски и окултни способности. Започване на бизнес с общи финанси, инвестиране, занимание с наследствени въпроси, издръжки. Може да се прояви като засилена сексуалност. При напрегнати аспекти е възможна опасност за живота, екстремна ситуация с близък човек. В някои случаи има досег с престъпния свят или борби за власт и пари. Животът може да бъде разстроен от природни и стихийни бедствия, икономически, политически или военни сили. Ситуации и премеждия, които идват от вън и не зависят от човека.
9 дом - интерес към наука, религия, философия. Възможни са необратими промени във философските, религиозни и културни убеждения. Желание за реформи и тотална промяна в обучение, висше образование. Пътувания в чужбина с цел бизнес с чужденци.. Занимания с наука и нови технологии. При напрегнати аспекти се развиват догматични или фанатични вярвания и възгледи. Опасности при пътувания зад граница.
10 дом – силна воля и стремеж към професионална кариера или изява на призвание. Професионални или политически игри и интриги свързани с власт. Големи, необратими промени за добро или за зло в репутацията и професионалното положение. Могат да се преживеят големи превратности на съдбата по отношение на обществено положение.
11 дом – трансформации и промени в личните цели и перспективи. Може да се създадат приятелства с влиятелни хора. Може да се започнат отношения с големи асоциации, клубове, компании и организации.Възможна е лидерска роля в тези отношения. Приятелите оказват мощно преобразяващо влияние върху човека. Може да се развие интелектуален интерес към наука, технологии. Възможна помощ от държавни институции за реализация на изследвания, наука. При напрегнати аспекти е възможна борба за власт в група, организация, асоциация.
12 дом – необходимост от задълбочено изследване на собственото подсъзнание. Възможно е дълбоко духовно прозрение. Развива се интерес към мистика, окултизъм. Интерес към тайни и окултни общества, ложи. При напрегнати аспекти се участва в тайни интриги, задкулисна борба за власт. Опасност от силни тайни врагове. Негативното влияние върху психиката също се среща често. В краен случай загуба на свобода.

АСПЕКТИ НА ТРАНЗИТЕН ПЛУТОН. Всички аспекти са с продължителност около 2 години.

1. ПЛУТОН И ЛУНА – при квадрат, опозиция, съвпад - подтиска емоциите, дава емоционален срив, изчерпване, силна конфронтация с майката, съпругата, дъщерята. Трудно контролира чувствата си – страх, гняв, ярост. Негативните чувства и емоции са често срещани. При мъжете тирания от срана на жените. Жените стават тиранични, неуправляеми, съсипват околните със своите емоции. Емоционален взрив, излиза като гейзер. При тригон и секстил - самоанализ, интроспекция, хипноза, психотерапия, музиколечение, нетрадиционна медицина. Забравяш болките и обидите по пътя на самоанализа. Преживяваш катарзис, изчистваш се от негативни емоционални състояния, изхвърляш ненужното от себе си. Нараства силата на волята. Добре е за подобряване на домашните условия. Благоприятно време за преодоляване на негативните емоционални навици. Разбираш на какво се дължат емоционалните състояния в миналото, разбираш кое е вредно. Благоприятен период за гладуване, изчистване, диета, оздравителен режим.
2. ПЛУТОН И СЛЪНЦЕ – при квадрат, опозиция, съвпад – криза на личноста, страх, безпомощност, неумолими промени, принуда, трудности, конфликт със силни хора, подтискане на егото.Проблеми в бизнеса, общите пари, данъци, наследства. Сексуални конфликти в любовните и съпружески отношения. Неправилно отношение към децата, проява на жестокост или прекалена строгост. Интриги свързани с пари, наследства, власт. Важни трансформации в живота на човека идващи след стрес и напрежение.При тригон и секстил - типично мъжки аспект за пари, бизнес, власт. Човек осъзнава силата си, придобива власт, растеж, кариера, авторитет, слава, придобивки. Духовно, умствено и физическо самоусъвършенстване. В бизнеса и професията се заема лидерска роля. Благоприятен период за започване на голям бизнес, за занимания с нови технологии, научни или окултни изследвания. Вътрешен растеж и усъвършенстване.
3. ПЛУТОН И МЕРКУРИЙ – при тригон, секстил - аналитичен ум, задълбочен, проницателен. Поемане и трансформиране на голяма по обем информация, учене, натоварване, интерес към криминалистика, сексология, занимания със секретна информация. При съвпад, опозиция и квадратура проблеми с братя, сестри, компрометиране с документи, клюки, писма., съдебни процеси, загуби от недостатъчно внимание към подробности в документи, натрапчиви идеи, подозрителност, интригантсво.
4. ПЛУТОН И ВЕНЕРА – при тригон, секстил, съвпад – големи концерти, митинги, шоу, вариете, популярност сред масите. Вдъхновение в артистична, музикална и творческа дейност. Добри идеи и условия за бизнес свързан с изкуства, развлечения или луксозни предмети. Сексуална стимулация, брак или любов. Нов начин на изява на емоции. При квадрат и опозиция – няма спокойствие в личния живот и отношения. Загуба на приятел, любовник, годеник. Драматично прекъсване на отношения, любовна драма, скъсване на стара връзка, болезнена и драматична раздяла., преболедуване на отношения, силна ревност. Контролиращ и властващ над партньора си. Използваш енергията, ресурсите, парите на друг човек. Порнография, чалга, работа с низките инстинкти. Недостатъчно внимание към чуждите емоционални нужди и чувства. Труден контрол върху сексуалните потребности. Нарушена хармония в личните взаимоотношения. Сексуална несъвместимост и ревност. В краен случай изнасилване и сексуални извращения. Разногласия във връзка с общи средства, наследства, данъци. Като цяло емоционално, финансово, сексуално напрежение и трудности.
5. ПЛУТОН И МАРС - при квадрат, опозиция и съвпад – много енергия, вдигаш лесно кръвно налягане, лесно се ядосваш, гинекологични проблеми, аборти, операции, смъртна опасност, насилие и изнасилване. Възможни са проблеми с власта, полицията, хората на реда, криминални елементи. Проблеми с половото съзряване, труден пубертет. Внезапно възникване на здравословен проблем. При секстил и тригон – силен аспект за спортни постижения. Добре работи при военни, полиция и може да се направи кариера в тази области. Смело поемане на риск, големи амбиции. Предприемчивост в бизнеса, лидерски позиции. Работата и бизнеса се водят ефективно и с резултат.
6. ПЛУТОН И ЮПИТЕР – при съвпад, тригон и секстил - пари, проекти, бизнес, инвестиции, разширение на възможности. Добри възможности за занимания със закон, пътешествия. Полза от научни и делови проекти. Духовен ръст и самоусъвършенстване. Големи планове и амбиции. При квадратура и опозиция - преследване от закона, финансова криза, тежки задължения, атака по сигурноста и недежноста. Промени във философската и религиозна принадлежност. Използване на нечестни средства за постигане на власт и авторитет. Конфликти с общи пари, наследства, издръжки. Гордост и високомерие. Корупция и борби за власт.
7. ПЛУТОН И САТУРН – при тригон и секстил – дългосрочни перспективи, нарастване на концентрацията и волята. Осъзнаване на интриги и борби в политиката и бизнеса. Удачно време за решаване на юридически въпроси. Изобретателност в професията, амбиция. Ефективна работа и възможност за големи постижения. При съвпад, квадрат и опозиция – дисхармония, финансова криза, тежки задължения, преследване от страна на закона, атака по сигурноста, в краен случай смърт на близки хора. Възможни са заплахи, шантаж, изнудване. Конфликти с общи пари. Нечестни начини за постигане на финансова изгода. Параноя или страх от смърта, също са възможни. Ситуации на силова борба, публични скандали, работа с мафията, подземния свят, жестоки хора или други мрачни обстоятелства.
8. ПЛУТОН И УРАН – при тригон и секстил появяват се мотиви и възможности за приключване със стари условия на живот и се тръгва по нов път с повече възможности. Изобретателност и предприемчивост. Период на осъзнаване и активно включване в големи промени в политиката, бизнеса. На духовно ниво се постига яснота и осъзнаване, интуитивно проникване във важни процеси. При съвпад, опозиция и квадратура – радикални промени и разрушаване на основни връзки, цели и перспективи. Неблагоприятно време за промени. Животът се променя от сили, които са извън контрола на човека – политически, социални, природни. Разрив в стари приятелски отношения или връзки с групи и организации. Унищожава се износеното и непотребното в живота и идва необходимост от нови цели и перспективи. Делови и лични конфликти. Психическо напрежение и рарушителни събития и преживявания.
9. ПЛУТОН И НЕПТУН – при съвпад, тригон и секстил – стимулира латентни ясновидски и окултни способности. Силни предчувствия, телепатия или допир до необикновени събития – да видиш НЛО например, паранормални явления. Интерес към суперфизическите прояви в природата. Нужда от обновяване на подсъзнанието и премахване на ненужната емоционална нагласа. Период на духовна осъзнатост. При квадрат и опозиция – психологически тормоз и насилие. Стремеж към саморазрушение. Неприятни психически влияния, халюцинации. Опасно е да се използват лекарства за самолечение, алкохол, опиати. Всекидневието може силно да бъде повлияно от политически, културни, икономически и обществени бедствия и проблеми. Възможни са тайни и интриги свързани с важни хора и отношения.Трудни психически преживявания свързани с подсъзнанието и минали неща и събития.Хората са подложени на психологическо манипулиране и насилие или сами го извършват спрямо други.


Използвана литература:
Сакоян,Франсис,ЛюисьЕккер “Большой учебник астрологии” Книга 2., Москва 1992 г.
Лекции от курсове по астрология към Българска астрологическа асоциация.