10 Декември 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Фактори на здравето в радикалния хороскоп

Изпратил: Ади

Факторите, определящи здравето на човека, както и предразположението към определени заболявания могат да се анализират в Наталната карта. Това е доста обширна тема, тъй като за всеки фактор може да се напише цяла книга, затова, ще представя схематично най-важните фактори, определящи здравето, в Радикалния Хороскоп.

1. Съотношението на четирите елемента - Огън, Въздух, Вода и Земя. Човекът е микрокосмос и носи в себе си проявлението на четирите космически енергии - Огън, Въздух, Вода и Земя. Балансът на тези енергии в човешкото тяло определя неговото здраве и предразположеност към определени заболявания. Огъня се свързва с жизнената енергия, Въздуха отговаря за връзката между органите и нервната система, Земята е свързана с костната система, солите и минералите, а Водата отговаря за всички течности в организма, включително ендокринната и лимфната системи. С един общ поглед към Наталната карта може да се види енергийния баланс и липсата или излишъка на определени елементи в хороскопа., съотношението между Ин и Ян енергии.

2. Положение на Слънцето.
на трон в екзалтация в заточение в падение
в знак: лъв овен водолей везни

Добре разположеното Слънце по знак, дом и аспекти, дава жизнена енергия, воля, сили и виталност. Човек се възприема като личност едва, когато осъзнае своя “АЗ” ( своята идентичност) и възможността да изразява себе си. Най-добре Слънцето е поставено в Огнените знаци Лъв, Овен и Стрелец, изразява креативност и творчество, това, което оставяме след себе си. Слънцето управлява “мотора” в човешкото тяло - сърцето, сърдечно-съдовата система, гръбначния стълб. Силното Слънце е способно да преодолява трудностите и ако е добре аспектирано е една от най-важните предпоставки за добро здраве. Това не означава автоматично, че хората със Слънце примерно във Везни или Водолей ще имат здравословни проблеми, а че трябва да се съобразяват със спецификата на проявление на Слънчевата енергия в съответните знаци и домове. Напрегнатите аспекти на зловредните планети към Слънцето намаляват или блокират неговата жизнена енергия. Това се отнася също и за Слънцето в Огнени знаци, когато е наранено от малефици.

3. Положение на Луната.
на трон в екзалтация в заточение в падение
в знак: рак телец козирог скорпион

Луната изразява нашите подсъзнателни реакции и емоционални нужди.
Първите усещания на детето са свързани с майката, с топлината и сигурността
на майчината прегръдка, с първичното чуство на глад и жажда, много преди да сме осъзнали собственото си Аз (Слънцето). Луната символизира майката, съпругата или жената, която предпочита един мъж. Майката (или нейната липса) оставя траен отпечатък върху емоционалното и душевно развитие на детето, което може да се види от положението на Луната в Радикса. Според знака и дома, описва чуствата, които изразяваме най-лесно. Луната отговаря за храносмилателната система и процеса на трансформация на хранителните вещества, управлява водния баланс, контролира репродуктивния процес при жените. Тя е един от най-важните фактори, определящи здравето, особено в женския хороскоп. Хармоничните аспекти между Луната, Слънцето и Асцендента са от решаващо значение за доброто здраве. Когато Слънцето и Луната са в напрегнат аспект, то човек не възприема мъжкото и женското начало в себе си, като едно цяло, трудно разбира и противоположния пол. Ако Луната получава напрегнати аспекти от злосторните планети, това я наранява, независимо къде се намира по знак и дом, храносмилателната система не функционира правилно, а психическото състояние е нестабилно. Възможни са проблеми с репродуктивния процес при жените.

4. Асцендента и Първи дом на хороскопа.
Асцендента е изгряващия знак в момента на раждането и определя ролята, която изпълняваме в семейството и обществото. Ако има напрегнат аспект между Слънцето и Асцендента се получава разрив между същността (идентичността) и фасадата (ролята), а човек може да има усещането, че не го разбират и оценяват достатъчно. Тази дисхармония често води до лична неудовлетвореност и като че ли човек не се чуства на мястото си. Асцендента е началото на 1-ви дом от хороскопа, по който се дефинира физическото тяло, темперамента и здравето. Управителя на 1-ви дом и планетите в него ще ни сигнализират за нашата физическа уязвимост.

5. Четвърти, Шести, Осми и Дванадесети домове.
Четвърти дом от хороскопа ще покаже има ли наследствени заболявания, които биха се проявили в определен момент от живота. Шести дом отговаря за симптоматиката на заболяването, Осми дом е свързан с операциите, кризисните моменти и възможностите за преодоляването им. Дванадесети дом, дава информация за психически заболявания и продължително болнично лечение. Анализа на 6-ти, 8-ми и 12-ти дом в прогностичните карти (Солар, Транзити и т.н.), ще ни посочи здравословното състояние в определен момент от живота.

6. Изгорени и Неаспектирани планети.
Изгорени планети са тези, които се намират в съвпад със Слънцето при орбис от 17 минути до 3 градуса, които се оказват изгорени от неговите лъчи. Между Астролозите има различни становища за това разстояние, някой приемат по-голям орбис на изгаряне. Изгорялата планета не може да прояви своите положителни качества според характеристиките, които притежава, дори когато е бенефик, може да влияе отрицателно на психическо и физическо ниво, органите, които управлява, не се зареждат енергийно. Неаспектирана планета е тази, която не получава мажорни аспекти от другите планети в хороскопа и концентрира в себе си огромна енергия, която се проявява по доста индивидуалистичен, непредсказуем или необичаен начин, не се интегрира с останалите планети от хороскопа. Понякога неаспектираната планета създава свръхкомпенсация според знака и дома, където се намира, понягога създава чуство за несигурност и празнота. Това напрежение определено рефлектира върху здравословното състояние


7. Хирон.
Орбитата на Хирон между Сатурн и Уран и отрежда място между миналото и бъдещето. Въпреки, че има доста спорни моменти относно ролята и влиянието му в знаците все повече Астролози я включват в анализа на хороскопа. Хирон в древната митология символизира ранения лечител–Кентавър и откриването му през 1977 год. съвпада с нарастването на холистичните и алтернативни методи на лечение. Положението на Хирон в Радикса може да ни покаже уязвимостта ни и възможността да бъдем наранени ( или кармична рана, която носим от миналото), болката, която трябва да преодолеем. Знанията и опита, които ще натрупаме, превъзмогвайки болката, полезните навици, които трябва да придобием, ще спомогнат за постигане на хармония, духовно и физическо самоусъвършенстване.

8. Лилит - Черната Луна.
Една чуствителна фокусна точка от Лунната орбита около Земята, която поглъща енергията на планетите с които си взаимодейства в хороскопа, изразява тъмната, загадъчна страна от нашата същност, която сме подтиснали. В древните митове Лилит била първата жена на Адам (преди Ева), която отказала да се подчини на грубостта на съпруга си и избягала от Рая. Лилит била наказана заради своята решителност, свободомислие и неподчинение.
Темата за болката и отмъщението се интерпретира според знака, дома и аспектите на Лилит в хороскопа. Тя се явява като демонична, разрушителна и фатална изкусителка. Лилит-Черната Луна престоява приблизително 9 месеца във всеки знак, което се свързва с периода на бременност при жените. Ако има напрегнати аспекти с Луната или 5-ти дом от хороскопа, може да бъде индикатор за проблеми с бременността и раждането.

9. Хилег и алкокоден.
Някой хора са надарени с повече жизнена енергия от другите, като подарък от съдбата. Фактора по който се определят жизнените сили и продължителността на живота е планетата наречена Хилег, корена на живота и свързаната с нея алкокоден. Тази планета от хороскопа следва да отговаря на определени изисквания. В различните школи има различни методики за определяне на Хилег. Някой определят за Хилег Слънцето при дневно раждане и Луната при нощно раждане, други определят Господаря на хороскопа или Локус Фортуна, ако попадат в секторите на Гоклен.
Определяне на Хилег не се практикува много често, тъй като анализа на всички планети по знак, дом и аспекти носи достатъчно информация както за състоянието на отделните органи и системи в човешкото тяло, така и за общото душевно и психическо здраве.