7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Транзити на Сатурн

Изпратил: Румяна Кожухарова

Сатурн обикаля всички зодиакални знаци за период от 28 – 30 години. Пребивава във всеки знак около 2 години и половина. Тази планета показва как човек носи отговорност, проявява зрялост и дисциплина. Сатурн управлява знака на Козирог, затова е фактор по който се определя кариерата. Показва на каква работа е способен човек и какъв ще бъде професионалния му път. Хората със слаб Сатурн по правило не правят кариера. С помоща на Сатурн се учиме да се справяме с трудностите в живота Целта се постига крачка по крачка, а не с пристъпи. Под негово влияние се срещаме с реалноста и със законите на материята. Чрез концентрация и самоотричане се развиват воля, издръжливост и търпение. Всичко постигнато под влиянието на Сатурн е трайно и представлява солидна база за развитие.
Под влиянието на Сатурн са дейностите свързани със закона, със строителството, със земята и подземните изкопаеми с кристална структура. Негова цел е всяко нещо да изкристализира, да не остане аморфно, безформено, неструктурирано, несистематизирано и съответно размито и неясно.
Механизмите с които Сатурн ни заставя да научим уроците и да платим дълговете си го правят планета на кармата. Обикновено неговото влияние се понася трудно, защото бави, ограничава, подтиска и дава чувството за страх. Тази планета не дава нищо даром и не разчита на случайностите. Това, което научаваме под влиянието и натиска на Сатурн може да служи като основа в живота. Сатурн управлява костната система в човешкия организъм и е основата, скелета на всяко начинания. Без влиянието на Сатурн постигнатото може бързо да се разпадне.
На 7 – 8 годишна възраст Сатурн застава в квадратура със собствената си позиция в хороскопа. Това е първото изпитание за малкия човек, децата тръгват на училище и за първи път се сблъскват с по-сериозни изисквания, дисциплина и ред. На 14 – 15 годишна възраст Сатурн застава в опозиция със собственото си позиция и това е възраста на пубертета, която се характеризира с бунт срещу правилата, възрастните, авторитетите, които безмилостно предявяват своите изисквания. На 22 – 23 годишна възраст Сатурн отново е в квадратура със собствената си позиция и обикновено в тази възраст младия човек се сблъсква с изискванията на обществото, социума, работата. Необходимост от дисциплина, самоограничаване и приемането на правилата. На 29 – 30 години Сатурн се завръща на собственото си място и това е първия връх в живота, който бележи зрелоста. Това е времето в което човек поема отговорности не само за себе си, но и за други хора и най – вече в професионален план. Тези 4 етапа в човешкия живот се повтарят в последователност от 7 годишни цикли и на 59 години човек постига втория връх в своята зрялост и преминава в друга възраст. Така последователно и неотклонно Сатурн ни учи как да поемаме отговорности и как да създаваме основата и скелета на живота си.
Сатурн символизира старите хора, авторитетите, тези, които определят правилата, политиците.

ТРАНЗИТИ НА САТУРН ПРЕЗ ДОМОВЕТЕ.
1. Първи дом – нараства чувството за собствена отговорност и увереност в себе си. Дисциплина, сдържаност и консервативност в маниера на поведение и подход към другите хора. Търсят се нови направления в живота. Човек си съставя план, програма, график. Понякога има липса на контакти, болест, спад на енергията, усещане за слабост, умора. При дисхарманични аспекти има сериозни проблеми свързани с депресия, нищо не върви, провал и неуспех, загуби на близки хора. В здравословно отношение проблеми с косата, зъбите, костите, побеляване, видимо отслабване и остаряване.
2. Втори дом – необходимост от финансова и делова отговорност. Развива се по – практично чувство за ценности. Нужда от икономии и ред във финансово отношение Придобивки идват само при добра организация и тежка работа. Възможна е задръжка в бизнеса и юридическите въпроси. Не са изключени и грижи свързани с пари и материални притежания. При лоши аспекти на Сатурн се наблюдава загуба на енергия. Трябва да се промени начина на хранене, да се хранят клетките. При невнимание към храненето и правене на диети може да се стигне до анорексия, атрофия на органите, намаляване на апетита. Всеки 7 години става смяна на клетките, а това съвпада с цикъла на Сатурн.
3. Трети дом – сериозно изучаване на сериозни дисциплини – математика, икономика, философия. Добър период за систематично, методично получаване на информация Работата може да е свързана с писмена дейност, информация, преподаване. Необходимо е внимание при подписване на документи, договори. Важно е как ще се формулират взаимните отговорности и задължения. Налага се по - голяма отговорност към роднини, обкръжение. При лоши аспекти човек се проявява като некомпетентен, дилетант или блокира, не знае какво да прави. Сатурн в трети дом действа добре на интелектуалните занимания и при добри аспекти може да се вземе специалност. Може да ограничи общуването и то да стане по-избирателно.
4. Четвърти дом – нарастване на семейните отговорности. Може да бъде период на самота и меланхолия, защото този дом е дъното на душата. Отговорности за възрастни родители или за недвижима собственост. Налага се ремонт или строителни работи свързани с дома. Възможен е ковфликт между домашни и служебни задължения. Професионално този дом е свързан с бизнес със земя, животновъдство, ферми, полезни изкопаеми, храна и домашни продукти и услуги. При стрес аспекти на Сатурн човек е подложен на емоционална депресия, подтиснатост, и тежки домашни задължения.
5. Пети дом – храктеризира се с липса на възможности за любов, развлечения и удоволствия Сатурн в 5 дом не дава свободно време и ако има такова то се насочва към сериозно хоби. Човек става упорит, взискателен, строг. Грижи и трудно отглеждане на деца. При добри аспекти на Сатурн художници, музиканти, актьори могат да постигнат устойчив прогрес. Бизнес и професионални сделки с изкуство, театър, шоу, развлечения, борси, възпитание и обучение, спорт – треньори, състезания и конкурси. Може да даде нещастна любов, трудно забременяване, трудно раждане, цезарово сечение. При наличие на връзка, тя може да прерастне в сериозно обвързване. Ако няма връзка, Сатурн не дава удовлетворяваща връзка, а по скоро самота. Невъзможност да се спечелят лесни пари от хазарт, борса.
6. Шести дом – проявява се голямо търпение и организация в работата. Добре е за тези, чиято работа изисква голяма квалификация и ефективност. Танденция към грижи за здравето, диетата, начина на работа и режима. На първо място е здравето и при много здрави хора може да има някакво лечение. При лоши аспекти се случват проблеми в работата, в отношенията с колеги, непоносимост, антагонизъм. Необходимост от промяна в начина на живот. Сатурн в 6 дом не търпи неорганизирани, хаотични неща. Изисква ред и организация. Понякога се случват производствени травми или неприятни условия за работа а от там преумора и преработване. Лошо храносмилане, проблеми с костите, коленете, кожата. Понякога е свързано с безработица, невъзможност да се намери работа или изпълняване на неприятна и неподходяща работа.
7. Седми дом – съдебни спорове, опоненти, открити врагове, конфликти, противопоставяне, липса на споразумения. Трудно правене на компромиси, охлаждане на отношенията в брака, отчуждаване, раздяла, развод. Ако се осъзнае необходимоста да се зачитат чуждите права и се засили чувството за справедливост може да бъде и добър период за професионално и лично партньорство. Може да се стабилизира брака или други важни отношения. Възможен е брак или партньорство с по – зрял или възрастен човек. Тези партньорства са кармични по своята природа. При стрес апекти на Сатурн няма достатъчно възможности за брак или сериозни отношения
8. Осми дом – повишена отговорност към чужди пари, общи пари, кредити, банкови чиновници, кредитни агенти, общ бизнес, застраховки. Възможни са грижи свързани с наследства, издръжки след развод. Може да се създаде сериозен интерес към окултизма. При напрегнати аспекти се развива страх от смърта, загуба на близки хора или трудности с тежки данъци. Нерядко това съвпада с началото на пубертета или критическата възраст. Възможни са прояви на агресия или сръдни, докачливост, свръхчувствителност. Възможни са произшествия, аборти, травми, операции.
9. Девети дом – сериозен интерес към история, философия, наука, закони и култура. Желания свързани с по-добро образование с цел професионално издигане. Учат се неща от които има практична полза. Може да е свързано с тежка академична работа, изследвания. Професионалната дейност е свързана с висши учебни заведения, задграничен транспорт, закон, издателства. Свързано е със създаване на устойчива ценностна система, житейски опит, вътрешни вярвания, правила и принципи в живота. Може да се добие сертификат, научна степен. Затруднява заминаването в чужбина, може да се прекъсне висше образование, да има забавяне в дипломирането. При тежки аспекти са възможни проблеми със закона, с документи и сертификати. Най – проблемен е при студентите, защото се срещат с консервативно настроени хора, строги и взискателни или не ги устройва начина на обучение.
10. Десети дом – повишена професионална отговорност в съчетание с амбиции и честолюбие. Човек е загрижен за своя статус и обществено положение. Възможно е повишение или обществено признание за качества и способности. Понякога се развива интерес към политиката. Кариерата, изявата на човека е на трон. Връх в живота и кариерата, получаване на място на експерт. Възможност да се покаже ниво на професионализма. При лоши аспекти на Сатурн може да даде немилост, безработица, необходимост от преквалификация, проблеми с началниците. В такъв момент ако се напусне работа, защото не е добра, може и да не се намери друга.
11. Единадесети дом – професионална ангажираност с големи групи, асоциации или организации. Благоприятно време за занимания със сериозни интелектуални и научни проблеми. Приемане на ролята на лидер или административна отговорност в професионална група или организация. Преосмислят се приятелските връзки и се отсяват маловажните и ненужните. Възможни са проблеми с деца, зетьове, снахи. При лоши аспекти се блокират колективните дейности, губят се приятели, ограничават се желания и проекти. Ако мотивацията е свързана само с пари и статус и Сатурн прави напрегнати аспекти е възможно проваляне, загуби и разочарования в колективни дейности и изключване от организация, дсружение.
12. Дванадесети дом – професионална връзка с психилогия, психиатрии, болници, затвори, затворени учреждения от секретен характер. Може да се развие интерес към медитация, мистика, парапсихология. При напрегнати аспекти на Сатурн се развиват болести на душата, тежки мисли. Губи се смисъла на живота. Засилва се потребноста да бъдеш сам и да изследваш своето подсъзнание. Понякога е свързано с принудително пребиваване в болница. Може да извади наяве скрити болести или скрити врагове. При емигриране зад граница адаптацията е трудна, но може да се наложи принудителна емиграция по икономически причини.

АСПЕКТИ на транзитен Сатурн към наталните планети.
1. Сатурн в съвпад, квадратура и опозиция със Слънце. По време на такъв транзит се изострят професионалните и политическите амбиции. Нарастват отговорностите във финансово, професионално, политическо или юридическо отношение. Съвпадът може да донесе признание за извършената работа. Съчетава се с намалена жизненост поради сериозни задължения и преодоляване на трудности. На изпитание са подложени силата, издръжливоста и търпението на човека. Този съвпад става веднъж на 29 - 30 години и показва какво е заслужил човек с предходните си действия и усилия. Независимо дали резултатите са благоприятни или не се извлича ценен опит и се научават уроци. При квадратура и опозиция са възможни крайни или неразумни решения.. Чувство за страх, което води до деспотизъм и защитна реакция. Понякога е свързано с борба за превъзходство и високо обществено положение. Трудно време за професионални успехи. Големи изисквания, тежки делови и професионални задължения лишават човека от жизненост и оптимизъм. Децата, които преживяват такъв транзит може да се почувстват необичани. Могат да се появят здравословни проблеми свързани с кожа, кости, зъби, коса, гръбначен стълб, сърце.
При тригон и секстил на Сатурн към Слънцето се забелязва помощ от авторитети, професионални успехи и издигане в обществото. Поставяне на дългорочни цели и задачи. Благоприятен период за занимания с бизнес, политика, административни работи. Прогресът в тези области е устойчив и на здрава основа. При такъв транзит хората осъзнават своята отговорност към децата. Възможно е възстановяване на предишни светски или интимни взаимоотношения.
2. Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Луната. Характеризира се с емоционална депресия, финансови трудности и задължения. Множеството изисквания, които се предявяват водят до негативно емоционално състояние. Самият човек не е способен да проявява съчувствие, да има оптимистичен поглед върху живота. Грижи са възрастни хора, родители също могат да представляват проблем. Склонност към самосъжаление или връщане към неприятни спомени също са характерни са този период. Трудни отношения с жени, с майката на родения. Не е добре да се правят големи промени в дома и семейството. Семейните и професионални задължения разкъсват вниманието и силите, което води до неуспех и в двете посоки.
При секстил и тригон към Луната, Сатурн проявява своята дисциплинирана и подчиняваща се на правилата природа. Създава предпоставки за добра организация на домашния живот. Човек е склонен да проявява здрав смисъл във всички делови въпроси. И при хармоничните аспекти е възможно да се проявява емоционална сдържаност, но тя е по скоро свързана с устойчивост и сериозност, отколкото с депресия. Това е благоприятен транзит за занимания с недвижима собственост, строителство, домашни продукти и услуги. Може да се възстановят отношенията с възрастни хора. Финансова и морална поддръжка от майката или възрастни жени. Като цяло е свързано с добросъвестност, внимателен и малко консервативен подход към практичната страна на живота. През това време човек може да подобри своите професионални, финансови и домашни работи.
3.Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Меркурий. При съвпад човек е склонен да бъде много точен, съсредоточен, организиран и акуратен в професионалните си работи. Възможно е да се наложи да взима важни и отговорни решения.Сериозни отговорности могат да го обременяват и да намалят жизненоста.Понякога прави хората угнетени, неспокойни с негативно и песимистично мислене. Общуване с възрастни или авторитетни хора, заемащи официални постове. Често срещано е подписването на сериозни договори. Добър аспект за математици, дизайнери, учени, изследователи. При лоши аспекти към съвпада може да има безработица и трудно общуване. При квадрат и опозиция се среща песимизъм, безпокойство и тревога, тежка работа и трудно общуване. Негативната умствена настройка кара хората да виждат нещата по – лоши, отколкото са всъщност. Трудно време за учещи, студенти. Липса на вдъхновение и бързина на ума. Разногласия и проблеми с колеги, близко обкръжение, роднини. Възможни са и проблеми със здравето свързани с белите дробове, тънките черва, нервите, костите, зъбите, коленете, кожата.Трудности при пътуване, с транспорт и комуникации.
Сатурн в секстил и тригон с Меркурий спомага за изостряне на вниманието при общуване, помага на практичното мислене, на добрите делови и професионални отношения. Предизвиква желание за получаване на специализирана професионална подготовка, изпити, специалност, квалификация. Полезно е общуването с възрастни и опитни хора. Добро време за писане, учене, взимане на изпити, преподаване. Добро е за занимания с техника, математика, наука, икономика. Ефективноста на работата се повишава. Добър период за експерти, професионалисти. Дисциплината и отговорноста се проявява и в грижата за здравето, хигиената, диетата и здравословния начин на живот, който изисква да с жертва удоволствието заради полезното. Решенията взети в такъв период за правилни и с дългосрочни последици.
4. Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Венера. При съвпад в характера и поведението на човека се забелязва някаква скритот, затвореност и прекалена сериозност и официалност. Възможно е започването на делови или интимни партньорски отношения. Този период може да съвпадне с критична точка в някакви отношения. Те могат да се заздравят в постоянни, взаимни задължения или да бъдат прекъснати. Често пъти се възобновяват стари отношения в интимен или делови план. При липса на вече създадени отношения, Сатурн не спомага за създаване на нови такива и човек се чувства самотен и емоционално депресиран. При квадратура и опозиция на Сатурн с Венера са възможни обществени, финансови и любовни проблеми и разочарования. Сам човек става по – студен, сдържан и не успява да изрази чувства или по - топло отношение, не разбира емоционалните нужди на другите. Възможни са финансови трудности и загуби. Период на самота и чувството, че не те обичат и не ти е уютно в личните отношения. Отчуждение и хлад в семейството и любовта.
При секстил и тригон на Сатурн към Венера се създават условия за сериозни занимания с изкуство, музика. Вкусът и стилът са класически. Благоприятно е за архитектура и дизайн. Заздравяват се лични и интимни отношения. Човек е склонен към мирно, спокойно емоционално отношение. Чувството за отговорност нараства както в личните, така и в обществените отношения. Бизнеса и работата се развиват добре, както и отношенията с партньорите. Всичко се гради на правила и норми на поведение. Възможности за сключване на брак, който има добра перспектива.
5. Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Марс. Характеризират се с тежка работа, слаби импулси за действие и сподавени гняв и недоволство. Особено при съвпад настъпва време за тежка работа и отговорности, което от своя страна изисква равномерни и организирани действия. При организация и дисциплина действията дават конкретни резултати. засилва се честолюбието в съчетание с нежелание да се съобразяваш с околните. Трудности и конфликти с работодатели и при съвпад, квадрат и опозиция. Двете планети имат отношение към тежката промишленост, машиностроенето, инженерните науки, военните. Могат да доведат до разочарование, неосъществени амбиции. Човек става много твърд, жесток и безмилостен към себе си и към другите. Тежки отговорности в работата, свързани с много усилия. Липсата на равномерен ритъм в работата води до пренапрежение, умора, травми и производствени опасности. Възпаление на кожата, синини, удари, травми на кости и сухожилия, проблеми със зъбите обикновено се случват при такъв транзит.
При секстил и тригон на Сатурн към Марс нараства ефективноста, дисциплината и настройката към тежък труд. Резултатите от проявената дисциплина, организация и изобретателност са положителни. Благоприятен е за инженери, строители, архитекти, военни. Създават се добри отношения на професионална или политическа основа.
6. Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Юпитер. Възможни са критични ситуации, които влияят на успехите за добро или зло продължително време. Нужда от разшрение на нещата свързани с бизнес и работа в съчетание с дисциплина и добър мениджмънт. Необходимо е бизнеса да се води систематично. Не са изключени дейности свързани със закон и право. При опозиция и квадратура съществува опасност от правни, делови и професионални проблеми. Това е неблагоприятен период за поставяне на начало на някакъв бизнес или делова дейност. Трябва да се подхожда много внимателно към разширяването на съществуващите дейности. Понякога е възможна безработица. Трябва да се избягват дългове, както и конфликти с авторитетни лица. Често срещано явление е колебанието между песимизъм и оптимизъм. В такъв период може да пострада репутацията и това да е свързано с минали пропуски и грешки. Като цяло делови, домашни и професионални трудности.
При секстил и тригон на Сатурн с Юпитер има условия за прогрес и постигане на дългосрочни цели. Възникват добри възможности за кариера или образование. Получава се помощ или признание от властимащи. Постига се баланс между оптимизъм и внимание в работата и кариерата. Започване на отношения с необходимите за прогреса хора. Транзитът е добър за политици, бизнесмени, юристи и администратори. Организират се и се стабилизират важни неща в живота на човека.
7. Сатурн в съвпад, опозиция и квадратура с Уран. При съвпад нарастват отговорностите към колектив или сдружение. Възможна е дейност свързана с нови методи на работа или технологии, изследвания, наука, усъвършенствания. Човек е мотивиран и работи за осъществяването на планове, цели и мечти. Възможно е да възникнат кармични ситуации, внезапни и неочасвани обстоятелства за добро и зло. Като цяло целенасочена групова дейност и възможности за радикални промени в професионалните работи. Това може да бъде и период на голяма криза и неочаквани събития. При квадратура и опозиция на Сатурн към Уран човек се сблъсква с препятствия и ограничения. Трудно се прилагат творчески и научни идеди. Неочаквани трудности и превратности на съдбата възникват в бизнеса, кариерата. Няма условия за да се реализират личните цели и желания. Периодът не е благоприятен за обединяване или работа с групи и организации. Появяват се неочаквани неблагоприятни фактори. Възможни са трудности от юридически характер свързан с партньори и съмишленици.
При секстил и тригон на Сатурн към Уран се създават условия за сериозни отношения с организации и асоциации. Възникват много нови възможности в бизнеса и отношенията.Човек получава интуитивни прозрения по отношение на кариерата и организацията на личните си цели. В обществото има създадени условия, за да се реализират плановете и проектите. Много ползотворен аспект за учени, откриватели, изобретатели, които работят в колектив от хора обединени от обща цел.
8. При съвпад, квадрат и опозиция на Сатурн към Нептун са възможни емоционални депресии свързани с неприятни подсъзнателни спомени и минали преживявания. Ирационални страхове и безпокойства, което води да саморазрушение. Възможни са неясноти в бизнеса, семейството, партньорствата. Човек е склонен да мами или да се самоизмамва. При положителни аспекти към съвпада на Сатурн с Нептун са възможни и успехи в области свързани с психология, фотография, кино, изкуство, музика. Способноста към концентрация и получаване на информация от подсъзнанието може да се използва както в изкуствата, така и в деловия живот. При квадратура и опозиция трябва да се избягват мрачните настроения, самосъжалението, подсъзнателния страх. Не трябва да се злоупотребява с наркотици, алкохол, лекарства. Не трябва да се използват непозволени и нечестни средства в бизнеса и отношенията. Възможно е публично разобличаване за минали тайни дела, което води до загуба на положение и репутация. Възможно е човек да срещне предателство от хора, които е обичал, драматично да се изправи пред илюзиите си. Като цяло психологически трудности във важни отношения.
При секстил и тригон на Сатурн към Нептун е благоприятно за професия свързана с психилогия, изкуство, музика. Получава се интуитивна информация за скритите механизми в бизнеса и парите. Възможна е полза от духовен учител. Човек е спокоен и фокусиран върху съществените неща от живота си и може да стигне до дълбоки прозрения и от там да има постижения. Период на отрезвяване и реалистична преценка на нещата.
9. При съвпад, квадрат и опозиция на Сатурн с Плутон се стига до крайна ситуация особено в бизнеса, професионалните и политически работи и започване на нова основа. При съвпад периода може да бъде благоприятен за самоусъвъшенстване в деловата или в духовната сфера. Може да се стимулират латентни ясновидски способности. Добър аспект за занимания с наука и изследвания. При квадратура и опозиция обстоятелствата са по-мрачни и могат да бъдат свързани както с икономика, така и с борби за власт. Възможен е шантаж, насилие или заплаха. Причина за конфликти могат да бъдат общи пари и инвестиции. Човек може да се сблъска с нечестност и насилие. Силова борба, публични скандали, принуда. Възможни са отношения с подземния свят, с тъмния бизнес, интриги и подмолни удари. Сатурн и Плутон са свързани с организираната престъпност. Период на голяма криза, свързана със здраве, професия, отношения. Нещата се променят насилствено и безвъзвратно.
При секстил и триган на Сатурн към Плутон се засилва потенциала и възможностите. На човек се дава власт и възможност силно да се изяви. Положителни промени в кариерата и социалния статус. Нараства концентрацията и волята. Преследват се дългосрочни цели и се осъзнават борбите за власт и интригите в обществото. Прозрение в дълбоки научни или окултни знания. Човек може да участва в реформи свързани с политика, бизнес, държавно устройство.Удачно време за водене на юридически дела.

Използвана литература:
Сакоян, Франсис, Льюис Еккер "Большой учебник астрологии" ч.2 /Предсказательная астрология/, Москва, 1992 г.