7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Напрегнати аспекти на Луната с Плутон

Изпратил: Румяна Кожухарова

Луната отговаря за емоционалните реакции, привичните и автоматизирани действия, опита от детството, връзката с майката и специфичните отношения с нея, микроклимата в семейството и вътрешния свят, храненето. Плутон изчиства, формира трансформационни процеси в психиката и живота, разрушава старите връзки, създава кризисни периоди и драматични преживявания свързани с нуждата от раздяла с минали модели на поведение и привързаности.
Когато в личния хороскоп има съвпад, опозиция или квадратура на Луната с Плутон, или силно изразена Луна в знака на Скорпион човек е склонен да проявява:

1. СИЛНА ПСИХИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Когато е озлобен или яростен той е способен да нанесе вреда на себе си и на околните.Когато съвпадът между планетите е напрегнато аспектиран много хора ще бъдат изкушени да подразнят и да предизвикат този човек. При позитивно използване на съвпада влиянието му ще бъде дълбоко лекуващо. Необходимост от спазване на душевна екология.

2. СИЛНА СЕКСУАЛНОСТ. Ако силната сексуалност се сублимира в творчество и социална дейност проблемите са по–малко. Ако стане източник на сложни емоционални проблеми проблемите са повече. Всичко е свързано с възпитанието, зрелоста на душата и стремежа към самореализация. Този аспект е важен за сексолозите и сексопатолозите.Напрегнатите аспекти на Луната с Плутон предизвикват желание за изучаване на секса в по–широк контекст, а не само като физиологична нужда. Ако в този аспект има и влиянието на Венера и Марс, тогава на човек ще му се наложи да да се сблъска с хора със силни сексуални разстройства или неговото сексуално здраве ще зависи от света в неговата собствена душа.

3. СПОСОБНОСТ ЗА ДЪЛБОКО ЕМОЦИОНАЛНО И ПСИХИЧЕСКО СЪПРЕЖИВЯВАНЕ. Това са добри аспекти за хипнотизатори, психолози, психоаналитици, лечители, но и за енергийни вампири. Когато такъв човек е озлобен или са му разстроени чувствата, тогава тази енергия много силно бие по аурата на по–чувствителните хора. Възможно е да бъде склонен и към самобичуване и да чувства остро вина, дори и да не го осъзнава.

4. ИЗЧИСТВАНЕ ИЛИ РАЗРУХА – ТРЕТА ВЪЗМОЖНОСТ НЯМА. Това са мощни аспекти и човек е длъжен или да се научи да се саморегулира емоционално, да прощава или постепенно ще си изработи някакъв вид нервно разстройство. Трупайки обиди, малки психологически травми и неотработени негативни емоции, непрекъснато рушейки своето психологическо здраве може да направи така, че да пострада и физическото му здраве. При жените психологическите проблеми водат до дисбаланс в женската сфера. В същото време това е аспект на йогите и това е начин да се изчистят негативните емоции.

5. НУЖДА ОТ ВЛАСТ И ДОМИНИРАНЕ. Този астрофактор прави човека подсъзнателно чувствителен към борбата за доминиране в семейството и манипулиране на близките. Способите за манипулация могат да бъдат чрез демонстриране на власт или на безпомощност. Във всички случаи ще се стреми да контролира околните или ще търси някой, който да го контролира.

6. НАТРАПЧИВИ ЕНЕРИЙНИ СЪСТОЯНИЯ.Натрапчиви и безпричинни страхове, стадно чувство, паника, неконтролирани емоционални кризи и афекти. Свързано е с тежки душевни кризи и произтичащи дълбоко в душата трансформационни процеси. В основата лежи неотработен в миналото проблем. В човешката душа всичко е взаимосвързано и може и да не се осъзнава разликата между различните душевни пластове.Може да се мисли, че душата боли от едно нещо, а причината да е съвсем на друго място. В случая е необходима психотерапия, но и психотерапевта може да се затрудни в намирането на истинския проблем. Ако той е достатъчно опитен, професионалист и се доверява на своята интуиция може да се добере до главния, болен проблем и пласт от психиката.

7. ПРОБЛЕМИ С РОДНИНИТЕ. Майката се явява първата фигура в списъка на роднините, които помагат човек да си създаде неврози и редица психологически проблеми. Възможно е в момента на раждането или в предродовия период майката да е изпитвала негативни емоции или да е преживявала психологическа травма. Аспектът може да говори и за това, че раждането е било трудно и болезнено. Тъй като влиянието е йогическо, магическо и трансформационно може да даде и съвършено безболезнено раждане. Във всички случаи не трябва да се обвиняват роднините за тези проблеми. По скоро би ни научил как да работиме със своите емоции в условията на силно емоционално напрежение. Ако това не се научи, естествената реакция ще бъде гняв, обида и различни емоционални афекти.
Отношенията между Луна и Плутон много често говорят за семейна зависимост, за така наречената астрална пъпна връв, не даваща на децата да получат психологическа независимост. Майка, която на времето е била напусната от бащата ще проектира върху детето си страх, паника, че детето ще постъпи с нея така, както е постъпил бащата. Безсъзнателно майката ще формира в детето си психологическа зависимост и ще прекъсне корените на неговата личностна свобода.Ако детето усвои такова програмиране от майката, дори ставайки възрастен ще бъде емоционално и социално зависим от майка си и изобщо.

8. ПЛУТОН Е СИМВОЛ НА ВСЕЛЕНСКИТЕ ПРОЦЕСИ НА РАЗРУШЕНИЕТО И ИЗЧИСТВАНЕТО, КАКТО ШИВА И КАЛИ В ИНДУИЗМА.Според Буда - причината за страданията е в желанията, причината за неврозите е в привързаноста към неща, които не ни принадлежат. Човек се отучва от вложените в него способности да се изчиства, да трансформира своето мировъзрение и да приеме необходимите промени и да пусне на свобода отиващите си вещи и хора. Шива и Кали представляват съпружеска двойка, която символизира Вселенските процеси на разрушение. – очистителен космически цикъл, необходим за нова степен на еволюцията. Разрушението и изчистването присъстват и в човешкия организъм. Организмът е длъжен да се изчисти от отпадъците на храносмилането и душевната дейност, да се размножава и да се разрушава след смърта. Когато човек дълбоко разбира тези символи на разрушението, като принципи на Вселенската трансформация , той не се привързва към вещите, лесно преживява смърта на близките, загубата и разрушаването на материалните придобивки, статуса, добрата репутация. Той разбира, че привързването към преходното няма смисъл, защото в природата физическите обекти нямат дълго съществуване.

9. ПСИХОДУХОВНА ВРЪЗКА С ПОЧИНАЛИ РОДНИНИ И ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ БЕЗТЕЛЕСНИ СЪЗДАНИЯ.В зависимост от положението на този аспект в хороскопа, човек може да стане много чувствителен към безтелесните форми на битието. Този пункт е близък до натрапчивите състояния. При приближаването на нечист дух, който търси източник на енергия човек може да изпитва подсъзнателна тревога и да не предполага за нейния източник.
10. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПСИХОЛОГИЧЕСКО И ФИЗИОЛОГИЧНО ИЗЧИСТВАНЕ. Това е ключевото значение на този аспект, което често се игнорира. Имайки такъв аспект е много важно да се научим да работим със своите емоции.

Какво е това невроза от астрологическа гледна точка. Може ли човек със силен Плутон да загуби разсъдъка си. Всеки човек със силно изразена висша планета попада в рискова група. Мъдрите хора позволяват на тази енергия да излиза наяве. Обикновените хора я сподавят в себе си, стремят се да изглеждат нормални от гледна точка на семейните и социални табута и така я довеждат до критична точка. Следователно за да бъдем нормални, периодично трябва да си позволяваме да бъдем анормални. Това означава, че е нужно да се изпуска парата и да се възстановява душевната екология. Често пъти хората разбират под „ пускане на парата” развлечения и почивка, които им помагат да се отвличат от проблемите. Това помага само на повърхностно ниво, но дава възможност да се поддържа една нормалност в своя социален кръг. Ако се работи с енергията на Луна – Плутон осъзнато ще бъде полезна очистващата и гимнастическа практика на Йога и Цигун, различните форми на масаж, регулярното посещение на психолог и собствени психологически занимания по различни методи и упражнения.