7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Ретрограден Марс

Изпратил: Румяна Кожухарова

Малцина астролози са запознати с “типичните характеристики” на ретроградния Марс. Обикновено се казва, че ретроградния Марс е енергия обърната на вътре, че представлява кармична отработка поради неправилно използване на енергията от минал живот, че за да се справи с тази позиция в хороскопа си човек трябва да внимава и да се научи да не разхищава енергията си постоянно, защото ще боледува, но какво е истинското проявление и как се чувства човекът с такъв Марс няма задълбочени познания.

Разбира се позицията на ретроградния Марс в знаците на зодиака и домовете е решаваща. Например проявлението на егото, външната изява на човека с Марс в Рак, е чрез чувствата и следователно в случая на ретроградие Марс трудно изразява чувствата от една страна и от друга чувствата му са излъчени навътре към самия него.

Ако забележите себе си в характерните особености по-долу, би било добре прочетете целия материал за разберете и защо е така.

  • Непоносимост към насилие и брутални сцени
  • Неамбициозност, самоограниченост
  • Невъзможност на човека да реализира напълно естествената си способност.
  • Липса на импулс за действие
  • Гняв, потиснатост, изтощение, меланхолия
  • Другите са по-преуспяващи, по-кадърни, по-интересни, по-секси, по-силни
  • Чувствителност към колективните неврози и песимизъм

Mars = Арес, образ на инфантилния гняв и подсъзнателната похот, нещо, с което могат да бъдат свързани всички индивиди, като първична емоция, не като активна характеристика.

Един от ключовете на Марс е страстта, това горчиво-сладко преживяване, в което желанието и страданието са преплетени и слети. Страстта ни въвежда в живота; липсата на страст означава липса на импулс за осъществяване. Ние сме склонни да мислим за страстта, като я свързваме само с еротиката, но това също е основния компонент във всяко покоряване. Поривът за преживяване, волята за власт и крайното постигане на една цел са все функции на Марс.

Свободният, необуздан Марс очевидно е опасен, но затворения Марс е също опасен по друг начин. Ако не се чувстваме комфортно с нашата по-първична страна, тя сублимира и не може да бъде напълно пречистена и развита. Тя остава в подсъзнанието яростно напирайки да бъде освободена. В този случай тези естествени сили притежават цялата власт да нахълтат в области на живота, в които няма място за инфантилна поход или ярост. Състоянията в живота, които изкарват тези “не цивилизовани” чества на повърхността, предлагат възможности за влизане в съгласие с тях, често действайки като средство за по-нататъшно трансформиране на тези нежелани свойства в полезни качества.

Свойствата на Марс – борба и гняв са познати, но има една основна тема която наричаме жизнена сила. Тя е също воля, желание, либидо, решителност, ум, сърце, чувство, кураж, дух, страст, яд, гняв. Най-дълбоките недра на подсъзнанието носят тази мистериозна мотивация – инстинкта за оцеляване.

Марс е най-важен активен фактор в изявата на Аза. Въпреки че другите планети подкрепят изявата на егото, Слънцето и Марс изискват открито признаване на индивидуалната мощ. Марс играе основна роля в отделянето на индивида от масата на колектива и в демонстрирането на отделната човешка идентичност. Ако нямахме Марс в хороскопа си, щяхме да сме неспособни да ставаме сутрин от леглото и да се облечем. Степента, до която се чувстваме съживени, вдъхновени и в комфорт от нашата пробивност и агресивност, е показана чрез нашата готовност не само да успеем, но също о в подходящ момент да отстъпим. Индивидите, които се чувстват комфортно със силата на техния Марс, са способни да разпознаят своите ограничения и да разпределят енергията и ще бъдат по-способни да преценяват какво наистина си струва да бъде преследвано и какво не. Ревността и негодуванието, завистта и съперничеството се чувстват, когато не се изразяваме външно и не изразяваме това, което знаем, че е нашата собствена, индивидуална, уникална мощ.

Слънцето като основен сигнификатор на нашето его, знае на какви големи и малки постижения сме способни ние. Ако Марс не е “щастлив” или не е бил обгръщан с внимание и допуснат до разцвет, тогава егото е възпрепятствано в опита си да демонстрира Аза в голяма степен, така че да задоволи жаждата за признание. Тези злини – ревност, недоволство, завист и съперничеството са изяви на възпрепятствания естествен импулс да бъде номер едно. Слънцето и Марс изискват внимание; и двете са агресивни мъжки планети и трябва да измерват стойността си чрез външни постижения. Заедно те могат да заговорничат, за да създадат непрекъснат поток от творческа енергия, или може да се бият, като всеки изчерпва другия, което завършва с изтощение и депресия. Това, което е здрава амбиция за едни може да бъде кръвожадно чудовище за други.

Слънцето и Марс са основните мъжки принципи в хороскопа, двата символа на бащиния архетип. Бащата символизира героя за малкото дете, независимо от това как може да се отнася той към своите деца. Той е външния свят, големият защитник, мъдрият. Това, че често той е мълчалив, само увеличава неговата тайнственост и обаяние. Да си навлечеш неговия гняв е по-страшно за малкото дете, отколкото да събудиш гнева на майката.

Битката Слънце-Марс, гледана през ретроградната функция, често се проявява при хората като чувство, че тяхната енергия и героичен етос са били откраднати или подтиснати. Хората с ретрограден Марс трябва да копаят по-дълбоко, да на намерят своето чувство на индивидуално превъзходство, и често се затрудняват в тази задача. Често крадецът е видян като бащата и наистина има връзка между ретроградния Марс и емоционалната отдалеченост от бащата, което води до въобразяване или очакване на одобрение и похвала. Нормално бащите не възнамеряват съзнателно да лишат своите дъщери или синове от тяхната жизнена сила.

Бащата може неумишлено да започне битка в сърцето на своята дъщеря или син с ретрограден Марс, чрез неговия собствен незадоволен Марс. Бащата може да има работа която противоречи на призванието му и в този случай детето може да носи вътрешния гняв на бащата и да служи за изплащане на бащината загуба на власт или престиж, като тръгне по не извървения път.

Естествения стремеж към оценката на бащата е напълно здрав и нормален за развитието на всички нас. Ако нашите усилия обаче не намират одобрение, имаме чувството че тези усилия повече не са необходими. Ако случаят е такъв тогава тенденцията е Марс да се обърне навътре и да се спре търсенето на външно признание.

Символично съществува борба на волята – там някои те спира да бъдеш себе си. Много възможно е да се допусне, че чрез проекция друг носи динамичната сила, която всъщност в вътре. Първоначално бащата (присъстващ или отсъстващ) е проектираният образ на героя отвън и той става доминираща фигура за периода от 3 до 7 години, когато егото е най-уязвимо в своето развитие. Теоретически външният герой се превръща във вътрешен, тъй като включваме нашия баща (символизиран от Слънцето в хороскопа) в структурата на нашия цялостен Аз. Тъй като това е продължителен процес, явно е че съществуват отделни етапи, но най-важната характеристика е затруднението при възприемането на Слънчевия герой и тенденцията индивидът да продължи да го проектира навън, виждайки другите като по-преуспяващи, по-кадърни, по-интересни, по-секси, по-силни и т.н.

Обективност, зрялост и опитност са ключовете към разгръщането на латентната ретроградност. Независимо към кого падат нашите проекции, те ще принадлежат на нас. На свой ред проекцията върху бащата-Слънце често е прехвърлена от основния източник (бащата) към всички форми на авторитет, какъвто е началникът, обществото, полицията, съпругът и т.н. В един момент човекът с ретрограден Марс трябва да приеме, че неговият светоглед е предразположен към битката и затова трябва да намери подходящата битка в която да участва. Тъй като войната е вътрешна, врагът би трябвало да е самият аз – на езика на атлетиката, стремежът към постигане на най-доброто от себе си е най-ефикасният начин за задоволяване на вътрешната агресия.

Отдръпването от “другите са герои” в “аз сам герой” може да бъде осъществено дори и от човека с ретрограден Марс. Идва момент, в който бащата и всички други преувеличени фигури трябва да престанат да бъдат контролираща сила просто защото това се превръща в удобно извинение за “лош късмет”. Човекът трябва да обърне внимание на себеограничаващите механизми, които са подкопавали възможността на човека да реализира напълно естествената си способност. Ако не е възможно да се изхвърли агресията, тя избухва отвътре, създавайки депресия на чувствата и в крайни случай, периоди на изтощение и остра меланхолия. Това може също така да доведе до създаване на ненужен конфликт само за да се реализира някаква форма на възбуда. Когато почувстваме вълнение и предизвикателство, без да са деструктивни и конфликтни, ние установяваме, че Марс е добре обслужен.

Терминът “пасивна агресия” е интригуващ, защото той е оксиморон. Той е много специален начин да бъдеш едновременно нападателен и отбранителен. Това е една безизходица, не само вътрешна, но и външна. Пасивната агресия е черта на ретроградния Марс. Чувството на гняв е излъчено, вместо да бъде насочено конкретно обаче, ретроградната планета осигурява начин за контролиране на другите чрез фина манипулация, вместо с директна команда. Ако децата с ретрограден Марс нямат арена да проявят своя гняв или агресия, ако не са научени как да използват тези инстинктивни сили докато са млади, тогава те научават начини за отклонение и изместване на техния Марс.

Поставянето на цел и постигането й може да е проблем, ако поставената цел не е това което човек с ретрограден Марс иска за себе си. Подсъзнателния механизъм за самоограничаване може лесно да бъде провокиран като “провали” човека в неговото търсене. Накрая тази позиция наистина благоприятства творческа работа насочена към самата личност, като позволява време за размишление върху смисъла на постигнатото. Много често в картите на тези, които са се откъснали от семейната традиция, за да създават собствена кариера или професия, установяваме, че без съмнение те не са могли да понесат прекаления натиск от страна на семейството (бащата).

Безспорно е предположението, че откъсването от семейството и героичния култ към бащата, е естествена функция за всеки, но че това лесно се осъществява от всеки, не е истина. Когато Марс е ретрограден в рождената карта, съществува инстинктивна вътрешна битка между нуждата от себеизява и липсата на импулс за започване на действие, което да доведе до това самоопределяне. Колкото по-близо е Марс до опозицията със Слънцето, толкова по-силна е горещината и гневът, които се образуват в индивида при тази позиция. Страстта на индивида с ретрограден Марс става интровертна и трудно се проявява външно, освен когато той е провокиран до точката на експлозия.

При повече ретроградни планети в индивидуалния хороскоп има психологическа опасност човека да отдели своето призвание от центъра на личността, така както отчуждава не само себе си от другите, но и собственото си его от вътрешния си Аз. Това кара егото да се посвети на колективните въпроси и да жертва своите емоционални потребности. Ретроградния Марс се проявява и в картите на тези които създават нови, революционни идеи, където личният гняв може да бъде използван за да групира гнева на колектива, каквито например са Лех Валенса, Мартин Лутер Кинг, Зигмунд Фроид, папа Йоан Павел II. Марс може само да групира всички лични комплекси, но може също да събере около тях и колективния гняв, който накрая отравя човешката същност. Теоретически за такава личност е полезно да бъде много наясно със своята чувствителност към колективните неврози и песимизъм и посредством това съзнание да се опита да създаде някакъв определен начин за освобождаване. Това е един много новаторски аспект в хороскопа, много находчив и смел, но има нужда от приземяване и фокус. Дали чрез спорт, писане, рисуване, строителство, прегръщане на добра кауза или някаква друга форма на дисциплинирано, концентрирано освобождаване, ще зависи от индивида.

Съсредоточените революционни стремежи освобождават вътрешно напрежение от ретроградния Марс, принуждавайки го да се изрази външно в открита битка. Присъщата нужда на индивидите с ретрограден Марс да експлодират може да бъде насочена към освобождаване на другите от потисничеството, служейки на двама господари – техния собствен демон, както и нуждата на колектива от герои и шампиони. Това може да е случай на пасивна агресия на част от индивидите с ретрограден Марс, но те може да възпламенят другите, създавайки недоволство около тях, и да избягват невредими, но с чувство че са жертва. Необходимо е време, съзнание, усилие и малко късмет, за да се тласне Марс в динамиката на картата, така че да не виси, чакайки да бъде напляскан, или да се шляе наоколо, наказвайки всеки, който се доближи.

Ретроградния Марс може да доведе до проява на симптоми, като мигрена, инфекции, склонност към инциденти, безпокойство без видима причина и различни фобии.

Известни хора с ретрограден Марс:
Ал Капоне, Зигмунд Фройд, Лилиан Хелман, Лех Валенса, Мартин Лутер Кинг, папа Йоан Павел II, Волфанг Амадеус Моцарт, Блейз Паскал, Вирджиния Улф, Франклин Рузвелт, Томас Ман