7 Октомври 2022
Вход
Регистрация
Хороскопи
Дневен
Седмичен
Месечен
Рождени данни
Статии
Партньори
за сайта
речник
Методология
Контакт
Запознанства

Прогресии

Изпратил: Румяна Кожухарова

Това е метод в предсказателната астрология, който се базира на реалното движение на планетите. Един ден от живота е равен на една година. Прави се хороскоп на този ден, който отговаря на броя на годините на които е човека в момента. Прогресивният хороскоп винаги се прави за мястото на раждане, независимо къде се намира човека в момента. Ако трябва да се изчислява прогресивния хороскоп без компютърна програма се взима като начална точка прогресивния МС /Медиум цели/. Той се движи равномерно с един градус на година.Намира се новия МС, който отговаря на броя на изминалите години от момента на раждането, за които се прави прогресията и по него от таблицата за домовете се определя новата домификация. След това се взима Сидералното време за този ден /например лице родено на 2 април иска да направи прогресивен хороскоп за 20 годишнината си. Гледаме 23 април на същата година в която е роден от ефемеридите и от там взимаме сидералното време/. След като се направи домификацията се изчислява и мястото на планетите по познатия начин, пак за 23 април същата година. Разбира се има компютърни програми, които ще изчислят бързо и лесно всеки ден от прогресията, но е добре да се знае механизма по който работи прогресията. Това най–добре се вижда при ръчно изчисляване.
Каква информация ни дава прогресията – показва на какъв етап от вътрешното си развитие се намираме в момента. Какви промени настъпват вътре в нас, които ще бъдат в състояние да предизвикат и външни събития.

В прогностиката нещата се степенуват така:
1. Дирекции
2. Прогресии.
3. Слънчева революция.
4. Транзити.

Например ние се раждаме със Слънце в знака на Козирог на 15 градуса в този знак. След 15 години Слънцето ще излезе от знака на Козирог и ще влезе в знака на Водолей. Там ще остане през следващите 30 години равни на 30 градуса има всеки знак. През тези 30 години човека ще има възможност да придобие част от качествата на знака на Водолей – оригиналност, нестандартност, интерес към наука, интерес към астрология, интерес към колективни занимания и цели, приятелство, групи, екипи. В основата ще си остане знака на Козирог, но ще има и нови опитности свързани със знака в който се намира Слънцето в прогресия. Тогава има Нова идентичност, разкрива се нов пласт от душата.
АСПЕКТИ НА ПЛАНЕТИ И ВЪРХОВЕ НА ДОМОВЕ МЕЖДУ ПРОГРЕСИВНИ И НАТАЛНИ ПЛАНЕТИ И ВЪРХОВЕ НА ДОМОВЕ
1. На първо място са съвпадите на прогресивните планети с върхове на домове и ъгли от наталната карта. Достига ли някаква прогресивна планета съвпад с Асцендент, МС, Надир и Десцендент или връх на дом. Орбиса е един градус.
2. Достигат ли прогресивните върхове и ъгли в съвпад с натална планета.
3. Достигат ли прогресивни домове и върхове до прогресивни планети.

АНАЛИЗ НА ПРОГРЕСИВНАТА КАРТА

ПРОГРЕСИИ МС

1. Аспекти на планети и ъгли. Три комбинации.
МС
1. Прогресивен МС в съвпад с натална планета. Тя трябва да е в 10, 11, 12 дом.
2. Прогресивна планета в съвпад с МС. Тя трябва да дойде от 9, 8, 7 дом. Може да дойде и от 10, 11 дом при ретроградно движение.
3. Прогресивна планета в съвпад с прогресивен МС – слаб по продължение и влияние аспект.
Тези съвпади ще дадат смяна на цели и задачи, социално влияние, социална реализация. Слънце, Юпитер, Марс, Венера дават забележително влияние и успех в живота. Уран и Плутон – преследване на високи цели. Най–силно действат планетите в 10 дом.
Когато прогр. планета прави съвпад с МС – при директно действие идват от 9 дом – сферата на висшето образование, от 8 дом – сферата на парите, от 7 дом – сферата на брак, съдружие, популярност и отношения.
1. Прогресивен МС в съвпад със Слънцето има тригодишно действие. Една година преди точния аспект, една година на точния аспект и една година след точния аспект. Дава нова работа, начало на нов период в обществения живот, професия на която човек посвещава дълго време. Дълъг престой на това поприще. Растеж в социалната иерархия. Обществено признание, почести и звания. Може да даде добра длъжност, успех в бизнеса, призванието. Когато аспектът настъпи в детството може да се изрази като успех на родител. В хороскопа на жена може да даде успех на съпруга или успешен брак, ако жената не е омъжена. Едни от най–силните години в живота. При жените брак, съюзи, социален престиж. Професията, която избира човек има авторитетен характер. Лидерски позиции. В ранните години от живота, в детството събитията касаят бащата. Слънце в опозиция със Сатурн загуба на баща, смърт на баща. Слънце в опозиция с Луната – загуба на майка, смърт на майка. Луна в опозиция със Сатурн – смърт на майката. При негативните аспекти може да има загуба на длъжност, загуби от съдебни дела, банкрут, професионална завист. Възможни конфликти с властите. Опасност за родителите Проблеми за съпруга.
2. Прогресивен МС в съвпад с Луна – работа с жени, деца, популярност, отговорност за колектив, работа свързана с пътуване, грижа за млади хора. Сезонна работа в странство. Обслужващ персонал – Луната не дава високо обществено положение. Прогресиите на МС са само веднъж, а прогресиите на Луната към МС са веднъж на 28 – 29 години. Когато прогр. Луна минава през МС веднъж на 29 години има промени под влияние на външни обстоятелства. Нова среда и нови условия. Може да даде и майчинство и забременяване. В мъжки хороскоп може да е сватба, брак. При слаба или наранена Луна непопулярност, неуспех свързан с жени. Опасност за майката или за съпругата. Неприятности в семейството.
3. Прогресия на МС към Меркурий и на Меркурий към МС. Работа свързана с интелектуален труд, много контакти, пътувания, информация, писмена дейност. Може да се работят две работи едновременно.Придвижването и израстването в кариерата е благодарение на обучение, литературна работа, предприемчивост, чужди езици, ораторско изкуство. Начало на бизнес, получаване на степе в образованието, пътувания. При напрегнати аспекти може да означава обвинения, разногласия с обкръжението, в работата. Разпиляност, разсеяност, които пречат на успеха. Неудачни сделки с движимо имущество, пари. Имама и небрежност от страна на подчинените. Скандали, сплетни, интриги, клюки, жълта журналистика, фалш Прогресивен МС в съвпад с прогресивен Меркурий има продължително но слабо влияние и се осъществява в източната сфера на хороскопа.
4. Прогресия на МС към Венера и Венера към МС. Добре е за хора на изкуството, дизайнери, художници, певци. Дава успех, популярност, пари. Радвате се на внимание от страна на жени. Любов и брак, ако човек е на подходяща възраст. Понякога означава раждане на дете. Порасналите деца може да сключат брак. Период на хармония и процъфтяване, успех в социума. Ако Венера е в напрегати аспекти – скандали, разочарования в брака, нещастна любов, загуба на пари и состояние. Любовна връзка вреди на кериерата. Неприятности свързани с жени.
5. Прогресия на Марс към МС и на МС към Марс. Проблеми, конфликти в работата, изпитания в кариерата. Неприятно за жените. За мъжете силна и активна година. Работа с хора с марсови професии – военни, полицаи, спортисти. Битови травми в работата. Промяна в работата в краткосрочен план. Не е желателно да се сменя работата. Неблагоприятните аспекти рушат кариерата и не е време за поемане на рискове. Конфликти, беди инеприятности. Понякога се губи родител. Ако Марс управлява 7–ми дом съдебни дела При добри аспекти успехът идва благодарение на собствени усилия. Успехи във военно дело, спорт, хирургия. Щастливи промени след поемане на риск. Удовлетворено самолюбие. Поставяне на рекорд.
6. Прогресия на Юпитер към МС и на МС към Юпитер. Винаги дава подобряване на общественото и социално положение. Пик в кариерата, разширяване на възможностите. Добре е за преподаватели в университет, за духовници и религиозни дейци, за съдии и адвокати, прокурори. Богатство и почести. Благополучие и протекция от влиятелни хора. В женски хороскоп успех в работите на съпруга. В детството успехи на родителите. Получаване на власт, длъжност. При напрегнати аспекти – разточителност, безпочвени надежди. Липса на здрав смисъл. Неприятности в карирерата и бизнеса. Компрометиращи обстоятелства свързани с чужбина и чужденци.
7. Прогресия на Сатурн към МС и на МС към Сатурн. Постигане на високо обществено положение. Юпитер и Сатурн са двете социални планети. Поемане на големи отговорности, добра организация, много усилия и работа. Зависи как е разположен Сатурн в наталната карта. Силният Сатурн носи успех след тежък, упорит труд и дисциплина. Заслужен и изработен успех. Благоприятен преиод за капиталовложение, операции с недвижима собственост, бизнес сврързан със строителство. При неблагоприятни аспекти може да даде и падане от власт и изпадане в немилост, неприятности в обществената сфера. Жертва на заговори, насилствени действия, вражди. Морален и физически упадък. Аспекттът е особено опасен в края на живота. Понякога бележи загуба на родител или член на семейстовото.
8. Прогресия на Уран към МС и на МС към Уран. МС се движи по–бързо в прогресия отколкото тежките планети Уран, Нептун и Плутон. Когато бавната планета е в 10 и 11 дом има шанс да се получи аспект с МС и то в по–млада и зряла възраст.
МС в съвпад с Уран – промяна в професията, техника, наука, професионални планове, професия, ново призвание – астрология, авиация, компютри, политическа дейност, идеология. Уран действа смело, прогресивно, революционно. Дава желания, планове, надежди и разширява средата. Може значително да промени стандарта на живот. За силна и развита личност големи, неочаквани успехи, свързани с интелектуална дейност – изобретения, открития, публикации, които носят обществен успех. Реформи и промени в живота в добрия смисъл. Освобождаване от стари и вече не работещи ситуации. При лошо поставен Уран - провали заради собствената ексцентричност. Чудачество и ненормално проведние дразни околните. Внезапна загуба на член от семейството. Загуба на пари.Разочарования. Загуба на независимост. Може да даде и проблеми с авторитетни фигури – бунт срещу статуквото.
9. Прогресивен МС в съвпад с Нептун и прогресивен Нептун в съвпад с МС. Дава промяна в работата, шоу, балет, творчество, религия, окултизъм, мистика. Бизнес със съмнителен произход, наркотици. Свързано е с модата, бизнеса с лекарства. Успехи в духовни, окултни или мистични занимания. Успехи в тайна дейност – разузнаване, изследвания. Щастливи промени, които са като награда за минали усилия. Интуицията помага във всичко. Може да даде и срив в кариерата, изолация, обществена и социална немилост. Може да се отрази крайно негативно върху социалния успех, ако натален Нептун е лошо аспектиран. Компрометиране, интриги, злепоставяне, провал в семейството, заради оста МС и ИЦ. Заплаха за професията и репутацията. Мошенничества и измами. Скандали и компрометиране.Всички тайни стават явни, злепоставяне. Загуба на положение заради грешки и заблуди.
10. Прогресивен МС в съвпад с Плутон и прогр. Плутон в съвпад с МС. Изключително положение, просперираща среда, голяма отговорност, социален и общестевн успех. Най–силна прогресия за карирата и живота на човека. Научават се фундаментални уроци. Нов бизнес, амбиция стигаща до фанатизъм. Влизане в политиката, масмедии, власт, управление. Ставаш представител на мощна организация, сдружение. Издигане в обществото вследствие на екстремна ситуация, криза. Издигане чрез мощни, скрити лостове. Възможност да станеш лидер по време на смут, безредие. Проява на феноменални способности. При напрегнати аспекти на Плутон – загуба на власт и положение. Стихийни природни бедствия и катастрофи. Загуба на власт и положение по насилствен начин.


ПРОГРЕСИИ АСЦЕНДЕНТ

1. Прогресивен Асцендент в съвпад с натална планета. Най–силен е съвпада. Как човек проектира себе си в околния свят. Изменения във външния вид, характера, здравето, личната енергетика, поведение, навици, стереотипи.
2. Съвпад на прогресивна планета с нат. Асцендент. Външния вид, поведението се променя силно. Рефлектира върху това, как другите ни възприемат.
3. Прогресивен Асценедент в съвпад с прогресивна планета.
1. Прогресивен Асцендент в съвпад с натално Слънце. Значително се променя самооценката, личната енергия. Човек привлича внимание върху себе си. Регистрира личен успех. Здраве, жизненост, работоспособност, самоувереност. Прилив на енергия и усещане за собствената сила. Благосклонност на хората, които имат високо обществено положение. Разумни амбиции Живота разцъфтява, повишава се стандарта, творческите способности и таланти. Подем и силен акцент върху АЗА на личноста. При лошо аспектирано Слънце – командва, налага се, става авторитарен. Сърдечна слабост, неуспехи в творчески занимания няма шансове за себеизява Аспект при който човек добива лична власт, но злоупотребява с нея. Резултатът зависи от силата и положителните страни на Слънцето в наталния хороскоп
2. Прогресивен Асцендент в съвпад с нат. Луна – продължава 3 години а прогр. Луна в съвпад с прогресивен Асцендент продължава 3 месеца. Човек става по чувствителен, емоционален, отзивчив, сензитивен. Може да се появи зависимост от обкръжението. Промяна в хранителните навици. Става по–лесен за контакт. Луната дава влияние и върху майчинството при жените – забременяване, раждане на дете. Емоционална пристрастеност. Луната е свързана с физиологичните промени и в млада и средна възраст дава бременност, раждане, деца. Вероятноста една жена да забременее при съвпад на прогресивна Луна с Асцендента и обратното е много голяма – 80 процента. Промяна в семейството, брака и децата. Прогресивната Луна в съвпад с Асценеднта и идваща от 12 дом може да отключи психическо заболяване и депресия. Повишава емоционалната реакция на всичко. Много ангажименти свързани със семейството. Финансови придобивки благодарение на майка или друга жена. Необвързан човек може да се ожени/омъжи. При слаба или лошо аспектирана Луна в наталната карта внушаемост, емоционална неустойчивост, лошо настроение, мързел, капризно здраве. Болест на майката или на съпругата.
3. Прогресивен Асцендент в съвпад с Муркурий и прогресивен Меркурий в съвпад с нат. Асциндент. Хората осезателно стават по–приказливи. Ако човек е бил по–притеснителен става по–приказлив и общителен. Увеличава хората с които се общува. Интензивен обмен на информация. Интерес на другите към тебе. Обществена популярност. Съчетава се с нервност и нетърпеливост. Много и различни интереси. Активност свързана с пътувания, работа, бизнес, промяна на местожителството. Придобивки от литературна, писмена дейност. При слаб и лошо аспектиран Меркурий - разочарования от интелектуален характер. Умора, нервно пренатоварване, неприятни известия, проблеми с документи. Грижи свързани с роднини.
4. Прогресивен Асцендент в съвпад с Венера и прогресивна Венера в съвпад с Асцендента. Удоволствия, очарование, защита от неприятни събития. Спокойно и хармонично време. Нещата могат да бъдат прогнозирани. Спокойствие в материален план. Роденият получава това, което иска. Получава симпатии, но и напълнява. Влюбване, симпатия, приятни отношения с околните, хармония, разхубавяване. Любов, женитба, щастие. Раждане на дъщеря. Възможност да се харчат пари за лични удоволствия. При лоши аспекти на Венера - разочарования в любовта, скандали, шантаж, обиди свързани с жени. Хормонални болести при жените.
5. Прогресивен Асцендент в съвпад с Марс и прогресивен Марс в съвпад с Асцендента. Показва как проектираш себе си. Дава агресивен харакстер. Ставаш конфликтен и излизаш от равновесие. Ставаш нервен и предизвикваш опасности. Конфликт, развод, раздяла. Конфликти с мъжете, омраза. Етап от живота, който изисква незабавни действия. Стресира, напряга, изнервя. Всичко свързано с бизнес, работа е неспокойно. Тревожно време. Постъпване в армията, успех в спортни и военни действия. При жените поява на любовник. Увереност в себе си. При негативен Марс сериозни нещастия и нещастни случаи свързани с оръжие, удар, рана, падане, счупвания на кости /при аспект и със Сатурн/. Инфекциозни заболявания, треска Много спорове и конфликти. Съперници и врагове в мъжки хороскоп.
6. Прогресивен Асцендент в съвпад с нат. Юпитер и прогр. Юпитер в съвпад с Асцендента. Юпитер стои 10 дни в един градус, което е равно на 10 години, ако Юпитер прави съвпад с Асцендента. Ако Асцендента прави съвпад с Юпитер – 3 години. Това е благополучие, късмет, благоденствие, подобрява здравето и характера. Човек става оптимист, весел. Развива отношение към религия, вяра, философия. Издигане в социума, кариерата. Бодрост и добро здраве, увереност в себе си. Добра репутация. Благосклонност от страна на влиятелни хора. Венчавка, брак, сватба. Комфортни условия за живот. При наранен Юпитер – професионални или социални проблеми, нещастни промени, незначителни подобрения. Неприятности чрез закона. Разочителност и големи разходи. Заболявания на черния дроб, кръвообращевието, неправилно лечение.
7. Прогресивен Асцендент в съвпад със Сатурн и прогресивен Сатурн в съвпад с Асцендент. Дисциплинира човека, създава ред, програма, план, система. Проявява се като планиране в живота, работа, отговорности. Повишение в социален план. Авторитет, уважение и респект. Личен успех, постижения, труд. При силен и добре аспектиран Сатурн – помощ от баща, възрастни хора, завещание, получаване на недвижима собственост. При негативно аспектиран Сатурн или Асцендент - разочарования, опасности за здравето. Морален и физически упадък. Хронични болести. Безразличие и студенина. Трудности и задължения, които не съответстват на силите на човека. Може да създаде проблеми със здравето. Налага диети, промени в навиците. В средна възраст костно – ставни проблеми и депресия. Изолация, самодостатъчност, саморазвитие.
8. Прогресивен Асцендент в съвпад с Уран и прогресивен Уран в съвпад с Асценедент. Фундаментални промени, пътуване, преместване, акселерация, бързо развитие. Интелектуален подем,нестандартно, оригинално поведение. Нужда от свобода. Желание за независимост. Може да даде неочаквана печалба, щастливо пътуване, наследство, промени Недоволство и неудовлетвореност от това, което има – дом, семейство, партньор. Премествания, разводи. Нервно и умствено напрежение. Промяна във външния вид. Опасност за здравето, електрически удар, неочаквани промени в поведението, нещастни случаи. Морални и физически рани. Сътресение на мозъка, удари в главата.
9. Прогресивен Асцендент в съвпад с Нептун и прогресивен Нептун в съвпад с нат. Асценеднт. Човек става мъгляв, чувствителен, интуитивен. Интерес към изкуство, музика, окуллтизъм. Развиват се психическите сили, мистиката, религиозността. Любов, силно любовно увлечение, фино, идеално чувство. Жертваш себе си в името на любовта. Изкуство, музика, танц. Особено въображение, особен поглед. Желание да се оттеглиш от света. Благоприятно за духовни, екстетически и творчески занимания. В отрицателния вариант много грешки в практичните и земни работи. По–добре е да не се инвестират пари и да се предприемат нови дейности. Склонност към измама и самоизмама. Безредна дейност и поведение. Опасност от инфекции, нещастни случаи, измама. Приемане на алкохол и наркотици. Чувствителност към лекарства и препарати, отравяния.
10. Прогресивен Асцендент в съвпад с Плутон и прогр. Плутон в съвпад с нат. Асцендент – криза на личноста, физическа промяна и трансформация. Изграждане на по–голяма сила и устойчивост. Утвърждаване на личността. Големи възможности във всички сфери на живота. Склонност да се рискува Възможно е криза, стрес и сериозно изпитание в живота. Трудно сдържане на импулси насочени към разрушение. Човек става способен на страшни работи, жестокост. Раждане на дете, опасност за живота, фаталност. Във 2–ри дом това са пари, начало на бизнес. Може да има големи натрупвания, но и голяма криза с парите.